Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Ekumenické odezvy na nový dokument papeže Františka

Datum publikace4. 12. 2013, 14.16
TiskTisk

Představitelé Světové rady církví se rozhodli uspořádat den studia apoštolské exhortace papeže Františka Evangelii gaudium. Text podle nich souzní se závěry valného shromáždění, které se konalo začátkem listopadu 2013 v jihokorejském Pusanu.

Ženeva: Dokument, který je výzvou i pozváním. Těmito slovy definovala novou exhortaci papeže Františka Evangelii gaudium Světová rada církví (WCC). Podle Olava Fykse Tveita, generálního sekretáře organizace, je „apoštolská exhortace více než pouhé přetlumočení poselství biskupské synody o nové evangelizaci; jedná se o dokument, který vychází vstříc potřebě obnovy církve z pohledu povolání být misijní církví“.

Jak dále Tveit uvedl, papežův text souzní se závěry valného shromáždění Světové rady církví, které se konalo začátkem listopadu 2013 v městě Pusan v Jižní Koreji: „V Pusanu jsme zdůraznili potřebu církevní obnovy, a to jak skrze nové misionářské nasazení, které začíná na okrajích společnosti, tak skrze obnovenou ekumenickou snahu na poli spravedlnosti a míru ve světě.'

Světová rada církví se proto rozhodla uspořádat studijní den, během něhož se budou v lednu 2014 v Ženevě apoštolskou exhortací hlouběji zabývat.

Světová rada církví sdružuje 349 církví, což představuje zhruba 590 milionů křesťanů. Katolická církev má v Radě status pozorovatele.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou