Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vatikán neodmítá spolupráci s OSN v otázce zneužívání

Datum publikace5. 12. 2013, 11.11
TiskTisk

Vatikánský tiskový mluvčí Federico Lombardi dementoval informaci, podle které by Svatý stolec odmítal poskytovat informace Výboru pro práva dětí OSN v otázce sexuálního zneužívání.

Vatikán: Tiskový mluvčí Federico Lombardi na včerejším (4. prosince 2013) brífinku odpovídal mimo jiné na otázku spolupráce Vatikánu s Výborem pro práva dětí OSN v Ženevě. Některá média totiž přinesla informaci, že Svatý stolec odmítl zmíněnému výboru poskytnout informace v otázce vyšetřování sexuálního zneužívání dětí duchovními.

Lombardi uvedl, že Svatý stolec zaslal do Ženevy odpovědi týkající se předchozí zprávy výboru OSN, a upřesnil: „Zaslané odpovědi, stejně jako předchozí zpráva, jsou zveřejněny na internetových stránkách Výboru pro práva dětí. Pokud jde například o otázky týkající se skutků, k nimž došlo v Irsku, pak vzhledem k tomu, že Výbor OSN jedná na teritoriálním základu, Svatý stolec prohlašuje, že kompetence ke zmíněným případům náleží Irsku, irské vládě a irským zákonům, které se vyšetřováním těchto skutečností zabývají“.

Jak dodal Vatikánský rozhlas, Svatý stolec má pravomoc pouze nad vatikánským územím. V jednotlivých zemích pak v případě potřeby místní církve se státními orgány spolupracují.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou