Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V Olomouci otevřena výstava věnovaná Jano Köhlerovi

Datum publikace6. 12. 2013, 13.39
TiskTisk

Až do dubna příštího roku bude v olomouckém Arcibiskupském paláci k vidění výstava věnovaná moravskému malíři Jano Köhlerovi. Vernisáž, která proběhla 3. prosince 2013, nabídla účastníkům nejen setkání s umělcovými potomky, ale vůbec poprvé také možnost nahlédnout do jinak nepřístupné kaple sester sv. Kříže, kterou zdobí Köhlerovy fresky.

Olomouc: Část exponátů pro výstavu, která připomíná letošní 140. výročí Köhlerova narození, zapůjčila umělcova rodina, zbytek pocházel ze sbírek arcibiskupství. „Tyto artefakty přitom jsou vystaveny vůbec poprvé,“ zdůrazňuje Martin Kučera, vedoucí turistického provozu v paláci, a dodává: „Mezi exponáty najdeme keramiku navrženou pro arcibiskupa Prečana, dále papežské vyznamenání Pro ecclesia et pontifice, které umělci udělil papež Pius XI., nebo poštovní známky s motivem sv. Cyrila a Metoděje.

Vernisáže se zúčastnili také malířovi příbuzní – jeho vnuk Jiří Koehler s manželkou Janou a synem. Výstavou pak provedla kurátorka Silvie Malíková a návštěvníci si mohli prohlédnout i jinak nepřístupnou kapli sester sv. Kříže, kterou po požáru paláce počátkem 20. století vyzdobil právě Jano Köhler. Kaple je součástí klášterní klauzury a toto její zpřístupnění bylo skutečně výjimečné.

Výstava potrvá do 27. dubna 2014; od prosince do března je třeba se k prohlídce předem objednat, v dubnu je expozice přístupná buď o víkendech v čase mezi 10 – 17 hod. nebo ve všední dny na objednávku.

Více na www.ado.cz.

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou