Lupa
Obsah Obsah
Portál

Biskup Radkovský rozsvítí vánoční strom ve Vatikánu

Datum publikace11. 12. 2013, 11.23
TiskTisk

Vánoční strom ve Vatikánu letos rozsvítí plzeňský biskup František Radkovský. Smrk z českého pohraničí symbolizuje mimo jiné česko-německé přátelství.

Vatikán: Plzeňský biskup František Radkovský letos rozsvítí vánoční strom ve Vatikánu. Smrk z českého pohraničí by měl na svatopetrském náměstí zazářit poprvé 13. prosince v 16.00 hodin. Duchovní bude doprovázet skupina 250 poutníků z německé i české strany.

Vánoční smrk je letos mimo jiné i symbolem česko-německého přátelství. Vyrostl na Domažlicku nedaleko hraničního přechodu Folmava v plzeňské diecézi a papeži Františkovi strom věnovala bavorská pohraniční obec Waldmünchen. Je 60 let starý, vysoký 25 metrů a váží přes 7 tun. Nákladnou přepravu na trase 1250 kilometrů zajistila obec Waldmünchen.

Vánoční strom dodává do Vatikánu podle tradice od roku 1982 každým rokem jiná země. Z Waldmünchenu už jednou strom připutoval v roce 1984, strom z České republiky stál ve Vatikánu v roce 1999. Pocházel tehdy z Beskyd z okolí obce Morávka u Frýdku – Místku.

Biskup František Radkovký bude ve Vatikánu od 12. do 16. prosince 2013. Společeně s ním navštíví Řím také kardinál Dominik Duka, který má na programu jednání s vatikánskými úřady, setkání s emeritním papežem Benediktem XVI. nebo koncelebrovanou mši se Svatým otcem Františkem.

(zdroj: apha.cz)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou