Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Nová mozaika pro Velehrad

Datum publikace13. 12. 2013, 12.12
TiskTisk

Ve velehradském lapidáriu je již k vidění mozaika Nebeský Jeruzalém. Do nové části velehradské baziliky, která nese název Martyrion, ji instalovali umělci z římského Ateliéru Centra Aletti.

Velehrad: Dílo ztvárňuje známou scénu z 22. kapitoly biblické knihy Zjevení, kde je popisován zástup oslavených mučedníků před trůnem Božím a Beránkem. Jsou zde představeni světci, kteří tvoří součást českého duchovního vnímání v evropském přesahu. Obyvatelé Nebeského Jeruzaléma se spolu s Pannou Marií a sv. Janem Křtitelem klaní Beránkovi na Trůnu, jenž je středem mozaiky. Všichni svatí, kteří jsou na mozaice, jsou nějakým způsobem spojeni s Velehradem a s cyrilometodějskou tradicí.

Známý Ateliér Centra Aletti v Římě funguje při stejnojmenné instituci. Pod vedením P. M. I. Rupnika SJ zde pracují umělci z celého světa.

Finanční dary na instalaci nové mozaiky věnovala jednotlivá řeholní společenství Konference vyšších představených ženských řeholí v ČR (KVPŽŘ).

(Zdroj: S. M. Klára Šídlová, sekretářka KVPŽŘ)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou