Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež František poděkoval za vánoční strom z Čech

Datum publikace13. 12. 2013, 18.40
TiskTisk

Kardinál Dominik Duka se dnes (13. prosince 2013) mimo svého pracovního programu zúčastnil slavnostního rozsvícení vánočního stromu pocházejícího z Domažlicka, který bude zdobit Svatopetrské náměstí ve Vatikánu. Plzeňský biskup František Radkovský se předtím ve skupině s německou delegací setkal s papežem Františkem.

Vatikán: „Ano, tento strom je mezinárodní! Vyrostl v blízkosti českých a německých hranic,“ prohlásil papež František při setkání s delegací, která doprovázela předání a rozsvícení vánočního stromu stojícího na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu. Skupina bavorských poutníků a zástupců veřejného života, které dnes v poledne Svatý otec přijal na soukromé audienci, byla doprovázena také českými zástupci spolu s plzeňským biskupem Františkem Radkovským.

Sedmitunový smrk letos darovala Vatikánu bavorská obec Waldmünchen. Původ má však v České republice, neboť vyrostl nedaleko hraničního přechodu Folmava na Domažlicku. „Tento majestátní strom bude stát vedle jesliček až do konce vánočních oslav, a bude obdivován obyvateli Říma i poutníky a turisty ze všech koutů světa. Děkuji vám, drazí přátelé, za tento velký strom i za ty menší stromky, které jsou určeny pro různá místa ve Vatikánu,“ uvedl Svatý otec

Podle římského biskupa připomíná strom Boží světlo, které obklopilo pastýře v Betlémě: „O Vánocích se na každém místě ozývá zpráva anděla betlémským pastýřům: ´Dnes se vám v Davidově městě narodil Spasitel, který je Kristus Pán.´ Tyto pastýře - jak říká evangelium - zahalilo veliké světlo. I dnes Ježíš nadále rozptyluje temnotu omylu a hříchu, aby lidstvu přinesl radost zářícího Božího světla, jehož je vánoční strom znamením a připomínkou. Nechejme se obklopit světlem jeho pravdy, neboť radost evangelia naplňuje srdce a celý život těch, kdo se setkají s Ježíšem.“

Jak uvedl v dopise do Vatikánu řezenský biskup Rudolf Voderholzer, do jehož diecéze Waldmünchen spadá, letošní strom je symbolem smíření: „Tento česko-německý vánoční strom je kromě ´tradiční´ křesťanské symboliky stromu, jímž je spása, také znamením míru a přeshraničního mostu smíření mezi Východem a Západem. Tento aspekt se mi zdá velmi důležitý.' 

Promluva papeže Františka v plném znění:

Drazí bratři a sestry, jsem rád, že vás mohu přivítat v den, kdy je představen vánoční strom - smrk, který letos přichází z bavorského městečka Waldmünchen a který nese na Svatopetrském náměstí typické znamení Vánoc. Obracím se se srdečným pozdravem na každého z vás, počínaje starostou městečka. Zdravím také ostatní představitele veřejného života, především paní ministryni a podsekretáře s delegacemi a členy ambasády Spolkové republiky Německo při Svatém stolci. S bratrskou láskou zdravím řezenského biskupa i biskupa Plzně, sousedské diecéze v České republice. Ano, protože tento strom je „mezinárodní“! Vyrostl v blízkosti českých a německých hranic. Díky za vaši přítomnost!

Dnes odpoledne, po obřadu předání, budou rozsvícena světla, která vánoční strom zdobí. Tento majestátní strom bude stát vedle jesliček až do konce vánočních oslav, a bude obdivován obyvateli Říma i poutníky a turisty ze všech koutů světa. Děkuji vám, drazí přátelé, za tento velký strom i za ty menší stromky, které jsou určeny pro různá místa ve Vatikánu.

Těmito tolik vítanými dary jste chtěli projevit duchovní blízkost, která spojuje celé Německo, a zvláště Bavorsko, se Svatým stolcem, v návaznosti na křesťanskou tradici, která obohatila kulturu, literaturu a umění Vašeho národa i celé Evropy.

Svými modlitbami jsem vám nablízku a doprovázím kroky vašich křesťanských společenství i komunit celého německého lidu. Při této krásné příležitosti srdečně přeji vám všem, kteří jste zde přítomní, i vašim městským a regionálním spoluobčanům, abyste pokojně prožili Pánovo narození.

O Vánocích se na každém místě ozývá zpráva anděla betlémským pastýřům: „Dnes se vám v Davidově městě narodil Spasitel, který je Kristus Pán“ (Lk 2,11). Tyto pastýře - jak říká evangelium - zahalilo veliké světlo. I dnes Ježíš nadále rozptyluje temnotu omylu a hříchu, aby lidstvu přinesl radost zářícího Božího světla, jehož je vánoční strom znamením a připomínkou. Nechejme se obklopit světlem jeho pravdy, neboť „radost evangelia naplňuje srdce a celý život těch, kdo se setkají s Ježíšem“ (exhortace Evangelii gaudium, 1).

Ještě jednou se obracím na každého z vás s co nejvřelejším přáním požehnaných Vánoc, a prosím vás, abyste je přinesli také do vašich rodin a ke všem vašim krajanům. Prosím vás, abyste se za mě modlili, a rád vám vyprošuji Pánovo požehnání.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou