Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Charita nabízí sponzoring nemocničních lůžek v Ugandě

Datum publikace16. 12. 2013, 11.17
TiskTisk

Po úspěšném programu Adopce na dálku® přichází Arcidiecézní charita Praha s možností sponzorovat lůžko v nemocnici, kterou provozuje v Ugandě. Již částka 300 Kč umožní týdenní provoz jedné postýlky na dětském oddělení. Češi tak mohou pomoci chránit zdraví až desítek tisíc Uganďanů.

Praha: Arcidiecézní charita Praha provozuje v kraji Buikwe v Ugandě jednu z nejlepších nemocnic ve východní Africe. Česká nemocnice sv. Karla Lwangy ošetřila, léčila a operovala od svého založení v roce 2007 téměř 200 000 pacientů z této chudé oblasti Afriky. Nejčastěji jsou ohroženi malárií, tuberkulózou, ale i řadou dalších chorob, včetně HIV/AIDS. Navíc životy pacientů, především dětí, často ohrožují banální onemocnění, která jsou s pomocí léků a lékařské péče snadno a rychle léčitelná.  

Česká nemocnice je téměř plně odkázaná na naši solidaritu. Občané ČR zajišťují svými dary její provoz již sedmým rokem. Kromě zlepšování úrovně zdravotnictví také nemocnice působí jako výukové centrum pro zdravotníky a lékaře v oblasti.

'Češi pomáhají v Ugandě zachraňovat životy. Chceme je vyzvat k další pomoci a nabízíme ´možnost sponzoringu´ nemocničního lůžka. Nemocnici pomůže jakákoliv částka, ale rozhodli jsme se také přesně vyčíslit náklady na týdenní, měsíční či roční provoz jednotlivých lůžek na odděleních nemocnice. Přispěvatelé dostanou za svůj dar certifikát. Plánujeme také přinést z nemocnice víc příběhů tak, aby Češi, jejichž dobrota v Ugandě tolik pomáhá, přesně věděli, jak žijí místní lidé a jak dary prospěly v konkrétních případech,' říká k novému projektu Ing. Jaroslav Němec, ředitel Arcidiecézní charity Praha.

'Věřím, že když měla mezi Čechy takový ohlas myšlenka adopcí na dálku, jimiž pomáhali konkrétním ugandským dětem získat vzdělání, o to více je zaujme možnost zajistit jim zdraví a často i přežití,' doplnil Němec.

Výše příspěvku není nijak omezena, ale pro lepší orientaci byly vyčísleny konkrétní částky, které odpovídají nákladům na provoz jednotlivých typů lůžek v nemocnici za určitý čas. Finanční prostředky vybrané touto cestou budou využity na úhradu léků pro pacienty a platy zaměstnanců. Tyto položky tvoří zhruba 60 % celkových nákladů nemocnice a jsou závislé na podpoře z Česka.

Dar je možné poukázat na dárcovský účet 749011/0100, pod variabilními symboly 208 05 - 208 09 podle vybraného typu lůžka.

Více na http://praha.charita.cz/.

(Zdroj: J. Lomozová, ACHP)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou