Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Je třeba promýšlet budoucí společné plány

Datum publikace16. 12. 2013, 17.49
TiskTisk

Kardinál Dominik Duka OP absolvoval ve dnech 12. až 16. prosince 2013 pracovní návštěvu Vatikánu. Kromě setkání s emeritním papežem Benediktem XVI. a koncelebrování mše svaté se současným papežem Františkem, jednal také v několika vatikánských kongregacích, mimo jiné o probíhajícím majetkovém narovnání. 

Kardinál Duka, kterého u všech jednání provázel generální sekretář České biskupské konference Mons. Tomáš Holub, seznámil úřady Svatého stolce s probíhajícím majetkovým vyrovnáním v naší zemi. Byl objasněn princip částečného narovnání, jeho průběh a zmíněny byly v rozhovorech i obstrukce, k nimž dochází. Představitelé vatikánských úřadů vyjádřili pražskému arcibiskupovi a předsedovi ČBK jednoznačnou podporu. Bylo konstatováno, že církev i nadále bude žít skromně a bude sloužit celé společnosti.

Zákon o částečném majetkovém narovnání je pro kardinála Duku zásadní v tom, že církvím dává právní jistotu. Proto by již neměl být zpochybňován, aby církve mohly ukázat, že do budoucna chtějí i nadále sloužit celé společnosti a pomáhat všem, kdo to bude potřebovat. Pro tuto pomoc je však potřeba disponovat jistým zdrojem financí pro činnost církve.

O společné komisi, která by měla 17. prosince poprvé zasedat, pražský arcibiskup sdělil, že ji chápe jako platformu pro objasnění některých otázek a společné promýšlení budoucích kroků. Je třeba pracovat na formě spolupráce nezávislých církví a státu. Podle kardinála Duky chybí zákon o hospicích, je třeba dořešit zákon o památkové péči a promyslet společně rozvíjení kulturních aktivit. Oblastí, v nichž je možné i nadále ku prospěchu celé společnosti rozvíjet spolupráci, je celá řada (hospicová péče, zdravotnictví, školství, spolupráce s armádou a dalšími slokami státu, charita atd.)  Výše finanční náhrady je na minimální rovině udržitelnosti financování církví. Podle kardinála Duky mohou jít církve těžko do ještě větších finančních rizik.

Se státním sekretariátem Vatikánu je kardinál Duka zajedno, že je velmi důležitá transparentnost celého procesu. Důraz bude kladen na solidaritu uvnitř církve a na to, aby proces byl v souladu nejen se zákony České republiky, ale také s Kodexem kanonického práva. Českou společnost je možné ujistit, že Vatikán podporuje snahu české církve pracovat pro celou společnost.

Kardinál Duka v rozhovoru pro ČTK po návratu z Říma vyjádřil své přesvědčení, že zdržování navracení církevního majetku je v konečném důsledku poškozováním české společnosti. Církevní instituce totiž zatím nemohou se svým majetkem hospodařit a neodvádějí tak daně do státní pokladny. Kardinál Duka proto s představiteli Lesů ČR, Státního pozemkového úřadu dohodl, že sporné případy budou odloženy stranou a ověřeny, zatímco v ostatních případech se bude postupovat bez zbytečných odkladů.

S vatikánskými úřady se hovořilo také o nemovitostech, které mají být vráceny Metropolitní kapitule. Kardinál Duka trvá na svém vstřícném gestu, aby kapitula převzala pouze domy, které jsou nutné pro její činnost a ostatní byly přenechány pro potřeby správy a zabezpečení Pražského hradu. Má být vypracováno společné memorandum, které bude specifikovat formu řešení.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou