Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vánoční dvojčíslo Katolického týdeníku 51-52/2013

Datum publikace18. 12. 2013, 15.10
TiskTisk

S papežem jsme v souladu, uvádí v rozhovoru ohledně církevních restitucí kardinál Dominik Duka po své návštěvě Vatikánu. Nové číslo Katolického týdeníku dále nabídne vánoční témata, texty Haliny Pawlovské a biskupa Josefa Hrdličky nebo článek Mirei Ryškové o nadcházejících svátcích z biblické perspektivy.

Velký obrázek Martiny Špinkové Cesta do Betléma otevírá tradiční vánoční dvojčíslo Katolického týdeníku, které míří už v tomto týdnu za svými čtenáři.

Celým číslem se samozřejmě jako červená nit vinou vánoční témata: Kam vyrazit za betlémy, K Vánocům si nepřeju nic, Pohádka, co má vykřesat vánoční pohodu, Zeď mezi Vánoci a Velkou nocí, Ugandské Vánoce a mnoho dalších textů provede čtenáře svátečními dny.

Kardinál Duka se vrátil z Říma po jednáních o restitucích s jasnou zprávou: „S papežem jsme v souladu.“ Informuje o tom zahraniční rubrika. V komentáři se pak ohlížíme za „hradními kotrmelci“ – kolem sv. Víta je prý přírodní rezervace.

Dvě osobnosti, které jsou si poměrně vzdálené, promlouvají ke čtenářům: Halina Pawlovská říká: „Kde se lidi rádi maj, tam mají i ráj.“ Dále hovoří nejen o víře a těžkých životních situacích. Olomoucký biskup Josef Hrdlička se zamýšlí nad podmanivostí betléma a prozrazuje, jaké jsou Vánoce v životě biskupově.

Třetí společný výslech – o vztahu vědy a víry, o počátku i možném konci světa hovořili při sklence vína kardinál Dominik Duka a astronom Jiří Grygar. KT byl u toho a diváci ČT 2 mohou výsledek rozprávění zhlédnout na Nový rok v 16.20.

Příloha Perspektivy přináší na úvodní straně text biblistky Mirei Ryškové. Vánoce jsou pro nás svátky rodinné pohody, dárků, jesliček, stromečku, koled, zábavy, dobrého jídla a pití, půlnoční bohoslužby. Nic z toho nám ale biblická vyprávění nenabízejí. Pohlédněme na svátky Kristova narození z biblické perspektivy …

Noviny uzavírá rozhovor se známou disidentkou Danou Němcovou, která v polovině ledna oslaví jen těžko uvěřitelné životní jubileum.

Více v aktuálním vydání KT ve vaší schránce nebo na www.katyd.cz.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou