Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Jan Baxant navštívil na Štědrý den nemocnici

Datum publikace27. 12. 2013, 12.51
TiskTisk

Litoměřický biskup Mons. Jan Baxant navštívil již tradičně na Štědrý den dopoledne Městskou nemocnici v Litoměřicích. Povzbudil pacienty, zaměstnancům popřál klidnou službu a všem pak požehnané Vánoce i pokojný Nový rok.

Litoměřice: V doprovodu předsedy Správní rady a výkonného ředitele Městské nemocnice v Litoměřicích Ing. Radka Lončáka, MBA, manažera pro lékařské zdravotnické obory MUDr. Jiřího Štveráka, MBA, i kardiologa a dlouholetého lékaře zdejší nemocnice MUDr. Milana Zbořila obešel litoměřický biskup Mons. Jan Baxant většinu oddělení, na kterých zůstali pacienti, kteří nemohli být vzhledem ke svému zdravotnímu stavu propuštěni o vánočních svátcích domů.

Všude se setkal se srdečným přijetím, někde i dojetím. Všem, s nimiž se tu pozdravil, předal drobnou sladkost.

„Chtěl bych, aby všichni ti, kteří tu jsou, věděli, že nejsou sami, že se do jejich blízkosti dostávají lidé, kteří na ně myslí. A jsem rád, pokud jsme sem něco dobrého a radostného přinesli,“ řekl biskup. „Pro mne má tato návštěva důležitý význam, zejména na Štědrý den. Dojímá mne atmosféra, kterou tady pokaždé nalézám. Málo platné, všichni jsme ovlivňováni mediálními zkratkami a kritikami vůči zdravotnictví, ale já se neustále přesvědčuji o tom, zvláště při těchto návštěvách, že zdejší atmosféra je povzbuzující. Všude jsem se setkal s laskavým přijetím a s dobrou náladou, s optimismem, byť je služba zdejších lékařů, sestřiček a ostatního personálu o svátcích trochu náročnější, protože každý má před sebou řadu úkolů a povinností. Jsem přesvědčen, že tu jsou lidé, kteří nepřišli jen do zaměstnání, oni přišli vykonávat svoje povolání - jsou někým voláni k tomu, aby nemocným sloužili. A když už někteří pacienti nemohou být o Vánocích doma, mezi svými nejbližšími, dokáží jim svou laskavostí zastoupit také kus domova. To mě povzbuzuje, těší, to mi dodává radost, přesvědčení o tom, že naše společnost není odepsaná a že to s námi není tak špatné,“ vyjádřil se pochvalně o přístupu lékařů a sester k pacientům.

Ředitel nemocnice i oba další lékaři, kteří ho po jednotlivých odděleních provázeli, poukázali na to, že nemocnice je dnes velkým kolektivem sehraných lidí, kteří pracují na maximum toho, co dovedou a co umějí, a kteří přicházejí za pacienty s tím, že jim chtějí pomoci, a vynakládají obrovské úsilí při poskytování této péče. Upozornili ho rovněž na nové přístrojové vybavení, které nemocnice v rámci své modernizace v poslední době pořídila.

Litoměřický biskup Mons. Jan Baxant má v rámci České biskupské konference na starost oblast zdravotnictví. Rada pro zdravotnictví ČBK se pod jeho vedením zabývá otázkami, které jsou spjaty se zdravotnictvím vůbec, např. vytvořením institutu nemocničního kaplanství. Litoměřickou nemocnici navštěvuje na Štědrý den pravidelně už od doby, kdy přijal biskupské svěcení (letos to bylo počtvrté). Navázal tím na tradici Štěpána kardinála Trochty, 17. biskupa litoměřického, který na Štědrý den nemocné a lékaře ve zdejší nemocnici také navštěvoval.

Kromě MUDr. Milana Zbořila, který se s kardinálem Trochtou osobně znal a pravidelně biskupa Jana Baxanta při jeho vánočních návštěvách nemocnice doprovází (byl to právě on, který coby lékař litoměřické nemocnice nevydal v roce 1974 tělo zemřelého Štěpána kardinála Trochty do rukou příslušníků StB, ale odeslal ho do Prahy k balzamování a tím ho uchránil pro veřejný pohřeb), se tu Mons. Baxant při letošní návštěvě setkal i s MUDr. Dušanem Boučkem, primářem centrálních operačních sálů, jenž kardinála Trochtu také osobně poznal. Jak řekl, před čtyřiceti lety ho kardinál Trochta oslovil s tím, že by chtěl na Štědrý den pacienty v nemocnici navštívit.

Ředitel nemocnice Ing. Radek Lončák poděkoval Mons. Baxantovi za jeho návštěvu a pozval ho k dalšímu vánočnímu setkání. „Vánoční svátky jsou specifické i pro nás, ve zdravotnictví, natolik, že si vážíme každé takové aktivity, která nám atmosféru pohody a radosti, která by nás měla provázet, připomíná. Budeme rádi, pokud se tu s vámi setkáme i příští rok,“ dodal na závěr.

Městská nemocnice v Litoměřicích je jedním z největších zaměstnavatelů v regionu. V hlavním pracovním poměru zaměstnává téměř tisíc lidí. Její roční obrat činí téměř 600 mil. Kč. K dispozici tu je 560 lůžek. Ročně je zde hospitalizováno více než 23 tisíc pacientů, ambulantně je jich tu vyšetřeno přes 180 tisíc.

V roce 2013 zde byly realizovány investice v hodnotě 17 mil. Kč. Mezi nejvýznamnější patří pořízení nového RTG skiagrafu za 5 mil. Kč, rekonstrukce 3. NP dětského pavilonu (nové ambulantní prostory) v hodnotě 3 mil. Kč, modernizace stravovacího provozu a dalších provozních technologií za 4,1 mil. Kč, zakoupení nového C-ramena na operační sály v hodnotě 1,8 mil. Kč a nové monitorovací soustavy koronární jednotky, která stála 800 tisíc Kč.

V letošním roce byla Městské nemocnici v Litoměřicích přiznána dotace z Integrovaného operačního programu Ministerstva zdravotnictví ČR v hodnotě 24,6 mil. Kč (z toho 3,6 mil. Kč je spoluúčast nemocnice) na modernizaci Iktového centra.

(Zdroj: Výroční zpráva 2012 Městské nemocnice Litoměřice, informace použity se svolením vedení MN Litoměřice)

Fotogalerii si můžete prohlédnout zde.

Autor článku: Jana Michálková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou