Lupa
Obsah Obsah
Portál

Společný výslech: Jiří Grygar a Dominik Duka

Datum publikace27. 12. 2013, 13.10
TiskTisk

Exkluzivní rozhovor kardinála Dominika Duky  a vědce Jiřího Grygara odvysílá na Nový rok Česká televize. 1. ledna 2014 bude od 16.20 hodin k vidění na ČT2.

Brno: Pořad s názvem Společný výslech: Jiří Grygar a Dominik Duka natočilo brněnské studio České televize v režii Jiřího Stracha. Navazuje tak na předchozí dva díly, v nichž se sešel Dominik Duka s Václavem Havlem a Jiřím Stránským.

Zdánlivě rozdílné světy víry a vědy se během rozhovoru dotýkají a vzájemně obohacují. „Naše základní témata se pohybovala v otázce proč a jak vznikl vesmír a jaký je úděl člověka v něm, na té jedinečné modré planetě,“ říká Dominik Duka. „Člověk je deformován svou profesí, konfrontace s teologickým pohledem na věc je pro mě velmi přínosná a věřím, že tomu tak bude i pro diváka,“ doplňuje Jiří Grygar v tiskové zprávě České televize, Televizního studia Brno. 

Během natáčení jsem pochopil, že u některých pořadů režisér vůbec není důležitý,“ netají se spokojeností s výsledkem natáčení režisér Jiří Strach a dodává: „Mně stačilo jen rozestavět kamery, vše ostatní udělali pánové za mě. Kdybych jim do jejich rozhovoru jakkoliv zasahoval, byl bych hlupák. Narušovat něco tak chytrého a inteligentního, to prostě nelze.“ 

Pořad se už tradičně natáčel v Arcibiskupském paláci v Praze. „Společný výslech jsme poprvé uvedli před dvěma lety, kdy se setkali Dominik Duka s prezidentem Václavem Havlem,“ vzpomíná ředitel brněnského studia České televize Karel Burian a vysvětluje, proč nezůstalo jen u jediného natáčení: „Uvedení pořadu se tehdy setkalo s obrovským zájmem. Proto jsme se rozhodli v tomto úspěšném formátu pokračovat. Před rokem naproti Dominiku Dukovi usedl spisovatel Jiří Stránský, letos dramaturgie zvolila Jiřího Grygara. Jejich vzájemné setkání potvrdilo záměr zprostředkovat divákům setkání dvou významných osobností, které si dokážou vzájemně naslouchat a rozvíjet myšlenky prostřednictvím přátelského dialogu.“ 

První Společný výslech Dominika Duky s Václavem Havlem měl připomenout jejich společné věznění za minulého režimu na Borech. Tam se totiž setkávali a rozmlouvali. Po třiceti letech jejich témata ožila před televizními kamerami a nabídla mnohem víc než jen vzpomínky: současnost, hodnocení i výhledy do budoucna. „Už tehdy nás napadlo, že osobností, se kterými může Dominik Duka rozmlouvat, je mnoho a Společný výslech má velkou šanci na další zajímavá pokračování,“ doplňuje autor námětu Romuald Štěpán Rob.

Více na webu ČT: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10389664200-spolecny-vyslech/31329232018-spolecny-vyslech-jiri-grygar-a-dominik-duka/.

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou