Lupa
Obsah Obsah
Portál

Biskup Jan Vokál zasvětil hradeckou diecézi Panně Marii

Datum publikace1. 1. 2014, 21.33
TiskTisk

Připojil se tak k papeži Františkovi, který Neposkvrněnému Srdci Panny Marie na podzim svěřil celý svět. I v Hradci u toho byla socha Panny Marie fatimské.

Hradec Králové: Už před třemi sty lety královéhradecká diecéze vynikala mariánskou úctou, biskup Jan Tobiáš Becker na začátku 18. století umístil sochu Panny Marie přímo nad hlavní vchod biskupské rezidence. Královéhradecký biskup Jan Vokál proto 1. ledna 2014 zahájil jubilejní rok 350. výročí založení diecéze právě jejím zasvěcením Neposkvrněnému Srdci Panny Marie.

Zároveň se tím připojil k papeži Františkovi, který Neposkvrněnému Srdci Panny Marie svěřil svět loni v říjnu. Podobně to učinil už Svatý otec Pius XII. v roce 1942 a Jan Pavel II. v letech 1984 a 2000. Vždy u toho v Římě byl originál sochy Panny Marie z portugalské Fatimy, která je s úctou k Neposkvrněnému Srdci Panny Marie spojena.

Tato socha byla nyní také v královéhradecké katedrále, byť pouze její replika z kaple biskupa.

'V letošním roce si nechceme jen připomínat dávnou historii. Chceme na ni plně navázat. Učiníme to dnes tím, že společně obnovíme a oživíme dávnou mariánskou úctu, která je s diecézí spojena více, než mnozí z nás tušili,' řekl biskup Jan Vokál v úvodu novoroční Mše svaté v katedrále, kterou zcela zaplnili věřící ze všech míst diecéze.

'Přijímáme-li Krista, nemůžeme přehlížet Marii. Na cestě ke Kristu nelze Matku Boží minout nebo obejít,' doplnil biskup.

Při Mši svaté také odhalil nový diecézní znak, ve kterém k tradiční holubici Ducha Svatého, jemuž je zasvěcena katedrála, přibylo právě mariánské písmeno M.

 Více na www.bihk.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou