Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

P. Bohumil Kolář oslavil životní jubileum

Datum publikace9. 1. 2014, 15.03
TiskTisk

V úterý 7. ledna 2014 oslavil 90. narozeniny český katolický kněz a vězeň svědomí Mons. Bohumil Kolář. Při této příležitosti přinášíme jeho stručný medailon.

Bohumil Kolář se narodil 7. ledna 1924 v Praze, kde také odmaturoval a zahájil svá teologická studia. Po válce byl vybrán ke studiu teologie do Říma, kde byl v roce 1948 rovněž vysvěcen na kněze. I přes nepříznivou situaci v Československu, kde se právě chopili moci komunisté, se rozhodl vrátit do vlasti. Zde ho okamžitě čekala konfrontace s novým režimem: i přes zastrašování mocenskými orgány přečetl totiž v roce 1949 pastýřský list „Hlas biskupů a ordinářů věřícím v hodině velké zkoušky“, který kritizoval poměry nastoleného komunistického režimu. Za to byl vyslýchán a nato i poprvé odsouzen. Ještě téhož roku byl však amnestován. O čtyři roky později, v roce 1953 už byl však komunistický režim nemilosrdný a P. Bohumila Koláře ve vykonstruovaném procesu odsoudil jako „velezrádce“ k 10 letům vězení.

Z vězení byl popuštěn v roce 1960 a do roku 1968 pracoval jako skladník. Uvolnění, k němuž došlo v roce 1968, umožnilo B. Kolářovi návrat do kněžské služby v Roudnici nad Labem, kde působil až do roku 1991. O rok dříve byl povolán i na obnovenou teologickou fakultu, kde několik let vyučoval katechetiku a pedagogiku.

Zároveň od roku 1990 působil po dobu pěti let jako spirituál pražského semináře. V současné době stále ještě působí ve dvou farnostech v okolí Prahy a dává po celé republice exercicie seniorům a dalším lidem.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou