Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zemřel katolický biblista Josef Krejčí

Datum publikace13. 1. 2014, 19.28
TiskTisk

Dnes nás zastihla smutná zpráva. V ranních hodinách, v nedožitých 87 letech, tiše odešel dlouholetý vyučující biblické katedry Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, katolický kněz ThDr. Josef Krejčí, S.S.L. (3. 3. 1927– 13. 1. 2014).

Praha:Maturoval na reálném gymnáziu v Praze (1946), teologii vystudoval na Lateránské univerzitě v Římě (1946–1950), kde posléze získal i licenciát teologie (1952) a doktorát teologie (1956; disertace Kázání v provensálských klášterech v 6. století). Po komunistickém převratu v roce 1948 se rozhodl zůstat v emigraci. Další studium na Papežském biblickém ústavu v Římě (1958–1960) zakončil specializovaným licenciátem Písma svatého (1960). Studijní pobyt na École biblique et archéologique française v Jeruzalémě absolvoval jako Élève titulaire (1960–1961; závěrečná práce Pozemkový majetek ve starém Izraeli).

Na kněze byl vysvěcen 22. 12. 1951 a od r. 1952 do své smrti působil v pastoraci tridentské diecéze. V letech 1962–1963 pracoval v Centru pro automatizaci literární analýzy v Gallarate v Itálii na zpracování kumránských textů. Vyučoval úvod do Písma svatého a starozákonní biblistiku na diecézním Teologickém učilišti v Tridentu v Itálii (1966-2003) a celá devadesátá léta působil souběžně na Katolické teologické fakultě UK v Praze.

V češtině i západních jazycích publikoval odborné i popularizující články a recenze na biblická, většinou starozákonní témata. U nás je jeho nejznámější prací česká exilová monografie podrobně komentující konstituci Dei Verbum (Slovo Boží, Křesťanská akademie Řím 1971). Redigoval upravené římské vydání Nového zákona Ondřeje M. Petrů (Křesťanská akademie Řím 1976), v němž se zejména podílel na revizi výkladových částí.

Na Josefa Krejčího, neokázalého a nenápadného, ale ryzího a dobrosrdečného člověka, kněze a staršího kolegu-pedagoga vždy rádi a s vděčností vzpomeneme. Requiescat in pace!

(Text: Josef Bartoň, Katedra biblických věd Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy; Redakční úpravy: F. Jemelka)

Soubory ke stažení

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou