Lupa
Obsah Obsah
Portál

Dokument předních teologů se věnuje monoteismu a násilí

Datum publikace17. 1. 2014, 12.53
TiskTisk

Bůh Trojice, jednota lidí. Křesťanský monoteismus proti násilí je název nového dokumentu Mezinárodní teologické komise. Desítky předních teologů v čele s prefektem kongregace pro nauku víry Gerhardem Ludwigem Müllerem v něm odpovídají na otázku vztahu mezi monoteismem a násilím.

Vatikán: Dokument, který je výsledkem pětileté práce předních katolických teologů, vychází z otázky: Jakým způsobem se může katolická teologie vypořádat s  názorem, podle něhož existuje vnitřní pouto mezi monoteismem a násilím?

Čtyřicetistránkové dílo rozdělené do pěti kapitol nabízí následující odpověď: Podněcování násilí ve jménu Božím je nejvyšším úpadkem náboženství. „V těchto úvahách nás podpírá přesvědčení, že náboženské války, stejně jako války ve jménu náboženství, jsou jednoduše nesmyslné,“ píší teologové v úvodu.

Autoři se staví kriticky k zjednodušování, které proti sobě staví nutně násilný monoteismus a tolerantní polyteismus.

Podle dokumentu je na jedné straně třeba neustále očišťovat náboženství a křesťanskou víru od nebezpečí konfliktu a násilí: 'Je potřeba, aby všechna náboženská společenství a všichni lidé, kteří nesou zodpovědnost za druhé, jasně uznali, že užívání násilí a teroru je jistě a naprosto jasně zkažením náboženské  zkušenosti.'

Současně však teologové dodávají, že  jádro zjevení násilí odporuje:  „Radikální napomenutí proti despotickému a násilnému užívání náboženství je součástí původního jádra zjevení Ježíše Krista: Jedná se o jeden z jeho nejvíce neslýchaných a vzrušujících aspektů.“  

V druhé kapitole zkoumají autoři obtížné pasáže Bible, v nichž „nacházíme Boží zjevení zapletené do násilí mezi lidmi“.

Následně prohlubují téma smrti a Zmrtvýchvstání Ježíše Krista, které přineslo smíření mezi lidmi a je tedy základem pro jejich nenásilné soužití. „Násilí je plodem hříšného člověka a zraňuje samotného Boha: ne v jeho božství, nýbrž v darech jeho lásky. (…) V Ježíšově smrti, v níž sám Syn trpěl násilí ´hříchu světa´ – který kazí náboženství a oslepuje jakýkoliv soucit – je ukryto tajemství ´spásy světa´,' píší autoři nového dokumentu.

Členové Mezinárodní teologické komise se též zabývají filosofickými důsledky myšlení o Bohu a vedou diskuzi s některými postoji současného ateismu.

Mezinárodní teologická komise vznikla v roce 1969 na podnět biskupů shromážděných na synodě. Jejím úkolem je zkoumat významnější věroučné otázky. Členové pochází z různých zemí a jsou jmenováni na dobu pěti let. Počet členů nepřesahuje třicet.

Dokument je k dispozici na stránkách Mezinárodní teologické komise v italštině, překlady do jiných jazyků se připravují.

(Zdroj: Mezinárodní teologická komise, www.news.va)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou