Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Jděme proti proudu, píše papež ke dni modliteb za povolání

Datum publikace17. 1. 2014, 15.29
TiskTisk

Nenechme se svést tím, co je světské, mějme odvahu jít „proti proudu“. Těmito slovy se obrací k věřícím papež František u příležitosti 51. světového dne modliteb za povolání. Ten si letos církev připomíná 11. května.

Vatikán: „Pravá radost povolaných spočívá v tom, že věříme a zakoušíme, že on, Pán, je věrný, a s ním můžeme společně kráčet, být učedníky a svědky Boží lásky, otevřít srdce velkým ideálům, velkým věcem,“ píše papež František v poselství k 51. světovému dni modliteb za povolání, který si letos církev připomíná 11. května. Tématem letošního ročníku jsou slova: „Povolání, svědectví pravdy“.

Podle Svatého otce Kristus neustále vyzývá věřící, aby v něj vložili celou svou důvěru: „Každé povolání, v rozmanitosti jeho cest, vždycky vyžaduje vyjít ze sebe sama a zaměřit svůj život na Krista a na evangelium. Ať už se jedná o manželský život, různé formy zasvěceného života nebo kněžský život, je třeba vždy překonat způsoby myšlení a jednání, které nejsou v souladu s Boží vůlí,“ píše římský biskup, podle kterého se mají křesťané nechat zasáhnout Božím Slovem a nechat je v sobě růst: „Nemusíme se bát. Bůh vášnivě a zkušeně doprovází dílo, jež vyšlo z jeho rukou, v každém období života. Nikdy nás neopouští! Leží mu na srdci, aby se uskutečnil jeho plán s námi. Přesto toho chce dosáhnout s naším souhlasem a naší spoluprací.

Boží Slovo však bývá někdy umlčeno překážkami, píše papež František: „Žít vysokou laťku běžného křesťanského života někdy znamená jít proti proudu. Setkáváme se také s překážkami, mimo nás i v nás. Sám Ježíš nás upozorňuje: Dobré semeno Božího slova bývá často ukradeno ďáblem, zablokované těžkostmi, udušené starostmi nebo světskými pokušeními.“

V závěru svého poselství vyzývá papež František k práci na vlastním srdci: „Připravme tedy své srdce, aby bylo dobrou půdou a mohlo tak naslouchat, přijmout a žít Boží slovo a přinášet užitek. Čím více se budeme umět sjednotit s Ježíšem v modlitbě, Písmu svatém, eucharistii, svátostech, v živém bratrském a sesterském společenství, tím víc v nás bude růst radost ze spolupráce s Bohem na službě Království.

Český překlad poselství se připravuje.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou