Lupa
Obsah Obsah
Portál

Zemřel Mons. Karel Fořt

Datum publikace21. 1. 2014, 21.26
TiskTisk

Dle informací českobudějovického biskupství dnes (v úterý 21. ledna) večer zemřel Mons. Karel Fořt, významná osobnost českého katolického exilu. Poslední rozloučení se uskuteční v pátek 31. ledna 2014 od 10.00 při zádušní mši svaté v českobudějovické katedrále sv. Mikuláše.

(AKTUALIZOVÁNO 22. 1. 2014) České Budějovice/Mnichov: Mons. Fořt se narodil 8. listopadu 1921 v Rožmitálu pod Třemšínem. Gymnázium absolvoval ve Strakonicích, a následně v Českých Budějovicích.

V roce 1940 byl vyšetřován a krátce vězněn gestapem, následující rok nastupuje do kněžského semináře v Českých Budějovicích; toto studium je přerušeno nasazením na nucené práce v Rakousku.

27. června 1948 byl vysvěcen na kněze v Českých Budějovicích, a to   biskupem Mons. Josefem Hlouchem. Následně je ustanoven kaplanem ve Vimperku a okolí.

Roku 1950 odchází ve svých 29 letech do exilu, aby se rok nato zapojil do misijní činnosti v severním Alžírsku. V letech 1960 - 1995 je potom trvale usazen v Německu, kde se podílí na vzniku a činnosti České duchovní služby (do 1991).

V roce 1969 získal statut národní farnosti pro Čechy a ve velkých městech NSR (Stuttgart, Frankfurt, Freiburg, Köln am Rhein, Hamburg...). Od roku 1973 užívá titul Monsignor (jmenován Pavlem VI.).

Následně, v roce 1980, nastupuje na místo redaktora náboženského vysílání Rádia svobodná Evropa (RSE). Zde působí až do roku 1995.

28. října 2012 získává Řád TGM za celoživotní dílo.

 

Po zádušní mši bude převezen na hřbitov v Práchni u Horažďovic, kde bude ve 14 hod. poslední rozloučení a bude zde uložen do hrobu.

Parte naleznete v příloze. Je zde k nalezení i poslední dopis Mons. Fořta.

 

(Zdroj a podrobnosti: Česká duchovní služba v Německu)

Soubory ke stažení

velikost 1 766 KB
Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou