Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Reakce na dnešní vyjádření hejtmana Jiřího Zimoly

Datum publikace24. 1. 2014, 15.19
TiskTisk

Přinášíme stanovisko Biskupství českobudějovického k dnešnímu (24. ledna 2014) vyjádření hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly. Ten dnes informoval novináře o tom, že biskupství požádalo kraj o vydání movitého majetku. Současně hejtman dodal, že žádost je bezpředmětná, jelikož Jihočeský kraj není povinnou osobou ve smyslu zákona č. 428/2012 Sb.

Stanovisko k výzvám o vydání movitého majetku podle tzv. restitučního zákona

Tyto výzvy jsme podávali na Jihočeský kraj nebo jím zřizované instituce a současně duplicitně i na Ministerstvo kultury ČR. Tento postup byl zvolen na základě právních posudků a doporučení právníků, s ohledem na možnou ochranu budoucích práv Biskupství českobudějovického (BCB) a jednotlivých farností.  

Celou problematiku je třeba pro zjednodušení rozdělit na dvě časti:

1) Fond Diecézního muzea, kde prakticky všechny sbírkové předměty drží organizaci zřizované Jihočeským krajem a je otázka, zda sbírky přešly na stát a následně v souvislosti s přechodem zřizovatelské funkce a s tím spojeným převodem majetku včetně sbírek na kraj. Pokud k přechodu vlastnického práva na stát nedošlo, nemohlo dojít ani k přechodu tohoto práva na Jihočeský kraj a sbírky jsou i nadále v majetku Diecézního muzea, respektive jeho právního nástupce. Pokud k přechodu vlastnického práva na stát v souladu s tehdy platnou legislativou došlo, je možno posuzovat následný převod sbírkových předmětů na Jihočeský kraj a to zejména s ohledem na splnění formálních náležitostí, které předpokládal Zákon o krajích a to včetně prováděcích předpisů.

2) Ostatní fondy a jednotlivé sbírkové předměty, které přešly na stát po 25. 2. 1948 (např. Seminární knihovna). I  u těchto movitých věcí je možno posoudit následný převod sbírkových předmětů na Jihočeský kraj z hlediska zákonnosti  a to zejména s ohledem na splnění formálních náležitostí, které předpokládal Zákon o krajích a to včetně prováděcích předpisů. U některých vybraných movitých věcí je možno posuzovat a rozporovat i přechod příslušné movité věci na stát.

U sbírek Diecézního muzea lze právem předpokládat, že obdobně jako u Biskupské knihovny (vlastníkem Biskupství  českobudějovické, správcem Jihočeská vědecká knihovna), která již byla předmětem restituce, by v případě vydání  zůstal Fond Diecézního muzea ve správě příslušných krajských institucí (Alšova jihočeská galerie, Jihočeská vědecká knihovna, Jihočeské muzeum, atd.).

(Mons. Adolf Pintíř, generální vikář)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou