Lupa
Obsah Obsah
Portál

V Olomouci bude přednášet arcibiskup Vasiľ z římské kurie

Datum publikace30. 1. 2014, 11.30
TiskTisk

Jako hostující profesor Cyrilometodějské teologické fakulty zavítá ve dnech 10.–11. února 2014 do Olomouce arcibiskup Cyril Vasiľ, SJ, sekretář vatikánské Kongregace pro východní církve a profesor Papežského východního institutu v Římě. Během svého dvoudenního pobytu vystoupí tento rodák ze slovenských Košic na půdě fakulty s přednáškou a workshopem pro studenty, akademické pracovníky i širší veřejnost.

Olomouc: V pondělí 10. února od 17.30 do 18.30 hodin bude mít arcibiskup Vasiľ přednášku s následnou diskuzí nazvanou „Premeny súčasnej Európy“. V úterý mezi 9.00 a 10.30 hod. pak povede workshop nazvaný „Pol storočia po Unitatis redintegratioOrientalium Ecclesiarum – čas na bilanciu a plánovanie ďalšej púte“.

Obě setkání pořádá Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci ve spolupráci s Institutem interkulturního, mezináboženského a ekumenického výzkumu a dialogu. Uskuteční se v budově fakulty na adrese Univerzitní 22.

Arcibiskup prof. Cyril Vasiľ, SJ se narodil roku 1965 v Košicích. Vysvěcen na kněze byl v roce 1987 a v témže roce se souhlasem svého ordináře odešel do emigrace, aby mohl pokračovat ve vyšších teologických studiích. Během studia východního práva na Papežském východním institutu (1990) vstoupil do Tovaryšstva Ježíšova. V roce 1994 dokončil a obhájil svoji doktorskou práci v oboru východního práva.

K olomoucké univerzitě má osobní vztah, v roce 1998 se zde totiž habilitoval. Roku 2007 byl jmenován rektorem Papežského východního institutu a o dva roky později jej papež Benedikt XVI. jmenoval sekretářem Kongregace pro východní církve. Je znám svými vědeckými pracemi jako erudovaný kanonista, znalec křesťanského Východu a ekumenického dialogu. Aktivní je rovněž ve skautském hnutí.

Zdroj: IMEVD

 

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou