Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Probudit svět. V Římě představen Rok zasvěceného života

Datum publikace31. 1. 2014, 15.32
TiskTisk

V Římě byl dnes (31. ledna 2014) na tiskové konferenci představen Rok zasvěceného života. Ten by měl v celé církvi začít již letos na podzim.

Vatikán: „I na podnět papeže Františka chtějí zasvěcené osoby v tomto roce ´probudit svět´ svým prorockým svědectvím, především svou přítomností na existenciálních periferiích chudoby a myšlení,“ komentoval dnes Rok zasvěceného života kardinál João Braz de Aviz. Ten vykonává funkci prefekta Kongregace pro společnosti zasvěceného života a společnosti apoštolského života.

Jubileum připomíná 50 let od vydání dokumentu II. vatikánského koncilu Perfectae caritatis, který zdůraznil potřebu obnovy v řeholním životě. „Zahajovací slavnostní bohoslužba ve Svatopetrské bazilice by se mohla konat 21. listopadu 2014, v den vzpomínky na kontemplativní společenství. Záleží však na kalendáři Svatého otce,“ uvedl dnes sekretář zmíněné kongregace José Rodriguez Carballo. Zakončení plánují organizátoři na 21. listopad 2015, den 50. výročí vydání Perfectae caritatis.

„Tváří v tvář prorokům hlásajícím neštěstí chceme zůstat lidmi naděje“

Rok zasvěceného života má podle Braze de Avize tři cíle. Především je to ´vděčné připomenutí´ uplynulých desetiletí. Kardinál použil výraz papeže Františka, podle něhož je zasvěcený život „komplexní, utvořený z hříchu i milosti“. „V tomto roce chceme uznat a vyznat svou slabost, ale chceme také s radostí ´křičet´ do světa o svatosti a životní síle, které jsou zde přítomny. Kolik svatosti, často skryté, avšak ne méně plodné, vede muže a ženy k tomu, aby byli obrazy ´Boha třikrát svatého´,“ uvedl kardinál.

Druhým cílem Roku zasvěceného života je nadějný pohled do budoucnosti. Podle Braze de Avize je současná společenská krize, která plně doléhá také na řeholní život, vhodnou příležitostí k hlubšímu růstu: „Tváří v tvář tolika prorokům hlásajícím neštěstí chceme zůstat lidmi naděje; naděje, která se nezakládá na našich ´vozech a koních´, tedy na našich silách, na našich počtech, nýbrž na tom, v koho jsme složili důvěru.

Poslední cíl představuje „prožívání přítomnosti s opravdovým zápalem“. „Vášeň mluví o zamilování, opravdovém přátelství, o hlubokém společenství … O to všechno jde, když mluvíme o zasvěceném životě,“ zdůraznil kardinál Braz de Aviz.

Události Roku zasvěceného života

Během připravovaného roku proběhnou v Římě setkání pro mladé řeholníky a zasvěcené osoby, dále setkání formátorů, mezinárodní teologické symposium, naplánovaná je i výstava nazvaná Zasvěcený život, evangelium v lidských dějinách. Již v listopadu letošního roku proběhne plenární zasedání jmenované kongregace s mottem Novost v zasvěceném životě, již přinesl II. vatikánský koncil.

Každé tři měsíce vydá kongregace okružní list, který se bude věnovat životu těch, kdo se rozhodli zvláštním způsobem patřit Bohu. První list vyjde 2. února 2014 a bude mít název Radujte se.

Kontemplativní kláštery se do Roku zasvěceného života zapojí například řetězem modlitby, který bude probíhat po celém světě.

Počátkem března letošního roku (8. – 9. 3. 2014) bude na univerzitě Antonianum uspořádáno symposium o správě hmotných dober řeholníky. Akce je určena především pro generální představené a provinční i generální ekonomy.

Oslavy bude provázet i vydání několika dokumentů. První, který má být publikován již brzy, se týká bratří, již náleží k laickým institutům. Naproti tomu teprve na začátku jsou práce na úpravě dokumentu Verbi sponsa o kontemplativním životě. Tento text má být sestaven v úzké spolupráci s řeholnicemi. „Očekává se také, že papež František vytvoří novou apoštolskou konstituci o kontemplativním život, která by měla nahradit dokument Sponsa Christi papeže Pia XII. z roku 1950,“ uvedl Carballo.

Kongregace pro zasvěcený život začne též brzy připravovat úpravu textu Mutuea Relationes, který popisuje vztah mezi biskupy a řeholníky.

Poslední plánovaný dokument se má týkat správy majetku zasvěcenými osobami.

„Toto všechno povede řeholníky a řeholnice k tomu, aby pokračovali v obnově navržené koncilem. Aby posílili svůj vztah s Pánem, bratrský život ve společenství, poslání; a aby se starali o formaci, jež bude odpovídat na výzvy naší doby a ´s odvahou a dynamickou a tvůrčí věrností´ uváděli do života charisma svých zakladatelů a zakladatelek,“ zakončil kardinál Braz de Aviz svou prezentaci Roku zasvěceného života.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou