Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

ČBK k dalším aspektům realizace majetk. vyrovnání

Datum publikace1. 2. 2014, 20.39
TiskTisk

Při veřejné diskusi o částečném majetkovém vyrovnání (zjednodušeně „církevní restituce“) se nyní objevují otázky, které souvisejí s naplňováním k tomu určeného zákona č. 428/2012 Sb. Týkají se i struktury Římskokatolické církve. Představuje ji generální sekretář České biskupské konference (ČBK) Tomáš Holub.

Struktura církve

Katolická církev v ČR i všude na světě je hierarchickou organizací. Sdružuje instituce s právní subjektivitou, takže nefunguje např. jako komerční firmy holdingového typu. Jednotlivé farnosti, diecéze, řády nebo řeholní společenství různou měrou a na různých úrovních spolupracují. Ve svém rozhodování jsou ale v konečném důsledku nezávislé a postupují samostatně. Úkolem České biskupské konference je jejich činnost koordinovat.

Tato popsaná suverenita církevních subjektů ale nebránila ve shodě na koncepci dalšího směřování registrovaných církví a náboženských společností v ČR. Tak jak ji představuje zákon č. 428/2012 Sb.

Mons. Tomáš Holub, generální sekretář ČBK

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou