Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Korunky pro Palladium země české

Datum publikace5. 2. 2014, 13.29
TiskTisk

Během návštěvy Ad limina apostolorum, která se koná 11. až 17. února 2014, požehná papež František nové korunky zhotovené z podnětu pražského arcibiskupa kardinála Dominika Duky OP pro staroboleslavský reliéf madony s dítětem Palladium země české.

Vatikán / Stará Boleslav: Autor návrhu Milan Zdeněk vycházel při tvorbě z přání kardinála Duky, aby motivem pro nové dva šperky byla svatováclavská koruna. Stejně tak jako nejstarší součást korunovačních klenotů, kterou nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. pro svou korunovaci českým králem, mají tedy i nové korunky podobu čelenky se čtyřmi stylizovanými květy lilie. Na vrcholu každé koruny je kříž. Zdobené jsou drahokamy.

Materiálem nového šperku, který má doplnit originál staroboleslavského reliéfu, je ryzí 24 karátové zlato. Korunky jsou vytvořeny ze 1mm silného zlatého plechu, ozdobeny jsou celkem 18 většími broušenými diamanty (největší má průměr 5mm) a 46 menšími. Zhotovitelem je zlatník a restaurátor Norbert Riegel, který se již podílel např. také na restaurování pokladu sv. Víta pro Metropolitní kapitulu u sv. Víta v Praze.

Palladium země české, pro které byly korunky zhotoveny, je drobný zlacený reliéf z tzv. korintské mědi pocházející ze 14. století a reprodukující ikonografický typ Svatovítské madony. Legendicky je původ Palladia svázán se sv. Václavem a sv. Ludmilou. V roce 2009 si pražská arcidiecéze připomněla 400 let od prohlášení tohoto staroboleslavského mariánského obrazu za záštitu (palladium) českých zemí.

Nedávno kardinál Duka připomněl také jeho novější historii. Na počátku komunismu po likvidaci redemptoristické koleje ve Staré Boleslavi v roce 1950 se Palladium stalo nezvěstným. Bylo objeveno až po mnoha letech „věznění“ v trezoru Státní banky Československé v roce 1969 díky iniciativě biskupa Jana Lebedy, tehdy staroboleslavského kanovníka. Pražský arcibiskup dodal, že tak získalo svobodu podobně jako o dvě desetiletí později i naše země.

Vlastní korunovaci madony s dítětem, která je projevem hluboké úcty k Panně Marii, vykoná apoštolský nuncius Giuseppe Leanza při letošních svatováclavských oslavách 28. září. Veřejnost však korunovaný originál bude moci shlédnout již 15. srpna o slavnosti Nanebevzetí Panny Marie.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou