Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Nový mariánský obraz: Panna Maria Lidická

Datum publikace6. 2. 2014, 12.58
TiskTisk

V sobotu 1. února 2014 na svátek Uvedení Páně do chrámu pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP představil při setkání s řeholníky a zasvěcenými osobami ve svatovítské katedrále nový mariánský obraz: Pannu Marii Lidickou. Dílo Zdirada Čecha bylo inspirováno hrdinstvím lidického faráře Josefa Štemberky.

„Přemýšlel jsem léta, jak připomenout hrdinství otce Josefa Štemberky“, říká autor obrazu Zdirad Čech, „ a jednou se objevila otázka, proč vlastně není k jeho poctě mariánský obraz, podobně jako existuje například Panna Maria Katyňská. A pak jsem to najednou měl v hlavě naráz hotové: Panna Maria z Paládia bez Dítěte Ježíše. Nakreslil jsem si to, jen tak na kousek papíru, a úplně mě to vyděsilo, připadalo mi to příliš silné.“

Obraz Panny Marie s prázdným rouchem v rukách byl představen kardinálu Dukovi, kterého spojení Panny Marie jako matky církve, ale současně matky lidických dětí velmi zaujalo. Při setkání v katedrále na svátek Uvedení Páně do chrámu, v den 145. výročí narození Josefa Štemberky a současně 95. výročí jeho nastoupení do Lidic prohlásil dílo za nový český mariánský obraz s titulem „Panna Maria Lidická“.

S lidickou tragédií je úzce spojeno jméno místního faráře P. Josefa Štemberky. Existuje svědectví, že když krátce před zásahem gestapa odjel do Buštěhradu odevzdat matriky sousednímu knězi, doslechl se, že se cosi proti Lidicím chystá a byl vyzván, aby se již nevracel. Přesto se rozhodl vrátit se mezi své farníky. Neexistuje jediný svědek, který by dovolil nahlédnout na poslední hodiny prožité ve stodole Horákova statku, kde byl s ostatními lidickými muži P. Josef Štemberka zavřený. Je ovšem velmi pravděpodobné, že v této beznadějné chvíli dodával svým farníkům sílu, odvahu i víru. Na své faře schovával manžele, jejichž dcera žije a vydala o tom svědectví. Byl mu prý gestapem nabízen volný odchod z obce, ale kněz, žijící třiatřicet let v Lidicích, nabídku nepřijal. Ke zdi Horákova statku se třiasedmdesátiletý bělovlasý pastýř postavil jako jeden z posledních.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou