Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Expertní komise dnes jednala v Liboci

Datum publikace7. 2. 2014, 19.19
TiskTisk

Dnes, v pátek 7. února 2014, se odpoledne na svém druhém zasedání sešla expertní komise tvořená zástupci církví, náboženských společností, ČSSD a ANO. V prostorách církevního zařízení Domov svaté Rodiny (Praha-Liboc) se dohodli na krocích směřujících ke zvýšení informovanosti o církevním hospodaření. Skupina se na svém dalším jednání sejde přibližně za měsíc.

Praha: Konkrétním výstupem z dnešního setkání je shoda obou jednajících stran na krocích vedoucí k zajištění dobré informovanosti o využití finančních prostředků získaných náboženskými subjekty v rámci částečného majetkového vyrovnání.

Církve a náboženské společnosti se nad rámec svých dosavadních zákonných povinností zavázaly k tomu, že budou zveřejňovány zprávy o hospodaření církví ve formě účetních uzávěrek (doposud byly určeny pro ministerstvo kultury, které je tedy nově zpřístupní i veřejnosti). Naplnění tohoto ujednání ale bude nutně spjato se související změnou legislativy (zák. o církvích). Rovněž deklarovaly připravenost předkládat ve výročních správách informace o tom, kolik finančních prostředků církve a náb. spol. věnovaly či zamýšlí věnovat na spolufinancování svých aktivit, které jsou službou celé společnosti (volnočasové či vzdělávací projekty, sociální či zdravotní služby, ...).

Informace o využití finančních prostředků z majetkového vyrovnání tak budou dostupné pro všechny občany.

Obě strany na dnešní setkání připravily materiály s fakty, které by poukazovaly na správnost, nebo naopak nepřiměřenost dnes platného řešení částečné nápravy majetkových křivd způsobených minulým režimem a odluky církví od státu. Tak jak ho koncipuje zákon 428/2012 Sb. V tomto bodě ale naopak ke shodě nedošlo, a na řadu teď přicházejí separátní jednání mez ekonomickými experty komise (K. Štícha za církve a K. Machovec s M. Balaštíkovou za politické strany).

Téma snížení finančních náhrad bude předmětem dalšího jednání, na které církve a nábož. spol. připraví písemné výhrady k  návrhu politických stran snížit náhrady o 13 miliard korun.

Dnešní schůzky expertní skupiny se již zúčastnil i nový vyjednávací tým hnutí ANO. Tvoří ho poslanci Margita Balaštíková a Radek Vondráček.

Příští jednání je naplánováno na polovinu března do lidového domu.

Domov svaté Rodiny je církevní sociální zařízení na Praze 6, které poskytuje pomoc dospělým lidem s mentálním a kombinovaným postižením. Nabízí jim příležitost jak se začlenit do společnosti, v láskyplném a příjemném prostředí. V současné době žije v obou domech Domova 76 klientů.

Služby jsou poskytovány od 7. října 1991. kdy zde vznikl jako jeden z prvních charitních domů pro mentálně postižené děti. Zakladatelkou a první ředitelkou byla sestra Akvinela Ludmila Loskotová, členka Školských sester de Notre Dame.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou