Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Arcibiskup Graubner předsedal mši v Lateránské bazilice

Datum publikace12. 2. 2014, 19.30
TiskTisk

Nejen návštěvy vatikánských úřadů, ale také setkávání s českými poutníky při mších svatých patří k programu cesty českých a moravských biskupů do Říma. Dnes v podvečer (12. února 2014) se jedna z těchto bohoslužeb konala také v bazilice sv. Jana v Lateránu. Jejím hlavním celebrantem i kazatelem byl olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Řím: Bohoslužba v hlavní římské bazilice, která slouží jako katedrála římské diecéze, začala v 16.00 hodin litaniemi ke svatým. Před asi třemi stovkami poutníků z naší země je zazpíval královéhradecký sbor Cantores Gradecenses pod vedením magistra Josefa Zadiny, který doprovázel už dopolední generální audienci s papežem Františkem.

Arcibiskup Graubner ve své homilii připomenul, že cílem cesty Ad limina apostolorum („K prahům apoštolů“) je upevnit jednotu se Svatým otcem. „Týká se to také všech, ke kterým jsme byli posláni,“ připomenul olomoucký arcibiskup a dodal: „Chceme, aby tato pouť znamenala upevnění jednoty celých našich diecézí s papežem, vzájemné ujištění, že evangelium chceme hlásat, vysvětlovat a žít správně, v jednotě s celou církví.“

Věnoval se pak zejména pronásledování křesťanů, kterým církev trpí i dnes. „S velkou úctou myslíme na tyto Kristovy svědky a vyprošujeme jejich zemím mír, náboženskou svobodu i toleranci mezi různými náboženstvími,“ zmínil arcibiskup Graubner a pokračoval: „Současně musíme myslet na křesťany ve svobodných zemích, kde se pro lidi odmítající křesťanskou morálku a kulturu prosazuje taková svoboda, že se křesťanům nedovoluje svobodně hlásat celé evangelium.“ Mezi projevy této skutečnosti zmínil například potraty, rozvody, homosexuální praxi a destrukci rodiny. „Takové představy se vnucují i našim dětem ve školách a hlásání křesťanských hodnot se označuje za netoleranci,“ řekl také. Křesťané jsou přitom podle něj ojedinělými hlasateli hodnot, na kterých stojí naše kultura i budoucnost, a mimo jiné i proto bývají napadáni a očerňováni.

Olomoucký arcibiskup dále poděkoval všem křesťanským rodinám, „které mají odvahu žít jinak než podle příkladu světa, které staví své vztahy na Boží lásce, které odvážně přijímají větší počet dětí a dobře je vychovávají,“ a také všem, kdo vnášejí křesťanské hodnoty do veřejného života. Vyzval pak všechny k nebojácnému hlásání evangelia. „Prakticky to znamená, aby nám nebyl lhostejný žádný člověk v našem okolí, abychom každému z nich vyprošovali milost víry a současně mu při plném respektování jeho svobody nabízeli plody života z víry a také možnost osobního setkání s živým Bohem v nás či v našem společenství,“ vysvětlil arcibiskup Graubner a svou homilii pak uzavřel slovy: „Je to mimořádná příležitost podílet se na Božím díle. A buďme jistí, jemu patří konečné vítězství a my máme šanci být na jeho straně.“ (Plné znění homilie je k dispozici v přiloženém souboru.)

Bohoslužba pak pokračovala u hlavního oltáře baziliky eucharistickou modlitbou, v níž bylo zvláště pamatováno na charitní pracovníky, katechety a ty, kdo pečují o kostely. Před oltářem byla po celou dobu položena korunka určená pro Pannu Marii Olešnickou – jedna ze dvou korun, které Svatý otec požehnal během dopolední generální audience.

Doprovodný program návštěvy českých a moravských biskupů v Římě pokračuje zítra mší svatou v bazilice Santa Maria Maggiore, od 16.00 hodin jí bude předsedat plzeňský biskup František Radkovský. V pátek se pak všichni poutníci sejdou v bazilice sv. Klimenta, kde si nad hrobem sv. Cyrila připomenou jeho 1145. výročí úmrtí, připadající právě na tento den.

(Na snímku Lateránská bazilika, foto Radomił Binek, wikipedia.org)

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou