Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

K článku Farnost žádá o navrácení ...

Datum publikace12. 2. 2014, 16.13
TiskTisk

Na serveru Novinky.cz si dnes mj. můžete přečíst článek s titulkem Farnost žádá o vrácení parcely. Zablokovala tak obchvat Roudnice. Autor se v něm zaměřuje na údajné komplikace při realizaci investičních projektů na majetcích dotčených částečným majetkovým vyrovnáním. Některá zde uváděná tvrzení uvádíme na pravou míru.

Praha: K textu, který se týká obecně problematiky investičních akcí, dotací a výstavby komunikací, konkrétně potom obchvatu Roudnice nad Labem, cyklostezky v Chlumci nad Cidlinou a revitalizace Květné zahrady v Kroměříži uvádíme následující vysvětlení.

Dvouletá lhůta

Článek představuje částečné majetkové vyrovnání a příslušný zákon (428/2012 Sb.) jako principiální problém pro realizaci některých investičních akcí a čerpání dotací. Přitom opomíjí skutečnost, že v něm uváděné dvouleté omezení nakládání s historickými církevními pozemky není v zákoně 428 ničím novým. Takováto blokace totiž byla zakotvena již v zák. o půdě (paragraf 29), navíc ještě ani nebyla časově ohraničená.

V paragrafu 13, odst. 1 zákona 428/2012 Sb. se dočteme, že 'tyto nemovitosti nelze převádět pouze po dobu dvou let od nabytí' účinnosti zákona. V těchto případech se tedy nejedná o nové blokace, ale jen o opatření na přechodnou dobu za účelem posouzení výzvy k vydání takovýchto nemovitostí.

V článku uvedené komplikace s realizací stavby tedy nemohou jít 'na vrub restitucím'.

Vyrovnání jako překážka v čerpání dotací a realizaci projektů

Námitka, že výše uvedené skutečnosti budou bránit čerpání dotací je neoprávněná i z toho důvodu, že v takových případech čerpání dotace není  převod vlastnického práva k pozemku na obec podmínkou.

Z uvedeného plyne, že pozemky po přijetí zákona 428/2012 Sb. jsou po přechodnou dobu ve stejném režimu jako byly doposud.

 

Kroměříž závěrem

V posledním odstavci článku je uvedeno následující tvrzení: 'Čerpání z evropských dotací komplikuje i žádost olomouckého arcibiskupství o kroměřížský zámek.'

K tomu uvádíme toto: Předně je třeba konstatovat, že o výzvě Arcibiskupství olomouckého, která byla adresována Národnímu památkovému ústavu, doposud nebylo rozhodnuto. Výzva a její podání tedy čerpání samo o sobě komplikovat nemůže.

Druhak arcibiskupství jasně deklarovalo připravenost jednat o veškerých možnostech, jak projekt neblokovat v případě, že mu bude majetek navrácen (např. se dohodnout na předání objektů až poté, co skončí udržitelnost projektu). Viz např. vyjádření a podrobnosti v článku na www.idnes.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou