Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Duka o Palachovi: Připomíná cenu lásky k zemi

Datum publikace17. 2. 2014, 8.32
TiskTisk

Obětoval se pro lásku k svobodě, stojí na pomníku Jana Palacha na stejnojmenném náměstí v Římě. Právě zde se v neděli 16. února 2014 sešlo šest biskupů, aby vzdali úctu památce Jana Palacha a pomodlili se za český národ. Přítomen byl též velvyslanec České republiky u Svatého stolce Pavel Vošalík. Po položení kytic k pomníku přítomní zazpívali českou a slovenskou hymnu.

Řím: V souvislosti s Palachovým činem připomněl kardinál Duka osud sv. Anežky české, která se zasazovala o mír v Čechách a nakonec zemřela hlady, všemi opuštěná. „Myslím, že osudy těchto dvou postav vystoupily do popředí v roce 1989, abychom si uvědomili, jaké jsou naše dějiny, a že zájem a láska k naší zemi skutečně něco stojí a stojí to, co je pro člověka nejcennější,“ uvedl Duka.

Palachův odkaz podle kardinála vyzývá k zájmu o veřejný život. „Současná doba požaduje, abychom znovu vyslechli Palachovu výzvu a nebyli lhostejní, abychom skutečně měli zájem o věci veřejné, když demokratický systém nám dává větší možnost vstupovat do těchto záležitostí,“ řekl Duka s tím, že je třeba se zamýšlet i nad budoucností a hledat duchovní, morální i ekonomické příčiny a důsledky krize, v níž se nachází současná západní civilizace.

Podle velvyslance České republiky u Svatého stolce Pavla Vošalíka je důležité si připomínat nejen historickou postavu Jana Palacha, ale i její poselství: „Zvláště v této době, kdy v parlamentu bez překvapení diskutujeme o osudu lustračního zákona, kdy znovu vznášíme otázky, jestli naše interpretace novodobé historie je správná, by k nám měl pomník promlouvat o to naléhavěji.“ Po týdnu putování biskupů po Římě je namístě obnovit slib znovu hájit hodnoty, pro které Palacha trpěl a zemřel, uvedl Vošalík.

Palachův čin způsobil v Itálii velký ohlas. Na vybudování pomníku v Římě byla vyhlášena sbírka již v lednu 1969. O rok později byla socha slavnostně odhalena, hlavní řeč pronesl starosta města Clelio Darida, který se osobně účastnil Palachova pohřbu. Bronzová socha, jejímž autorem je italský umělec Vittorio Colbertaldo, znázorňuje mladého člověka obklopeného plameny a zvedajícího ruce k nebi.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou