Lupa
Obsah Obsah
Portál

Vošalík: Církev je nositelkou hodnot

Datum publikace16. 2. 2014, 16.39
TiskTisk

Svými hodnotami má církev význam pro celou společnost. Debata ohledně církevních restitucí, která rozděluje českou společnost, je jen pěnou dnů. Na závěr letošní návštěvy českých biskupů Ad limina to dnes (16. února 2014) v kostele sv. Bartoloměje v Římě uvedl velvyslanec České republiky u Svatého stolce Pavel Vošalík. Během setkání se také kardinál Dominik Duka vrátil k jednání biskupů s papežem Františkem.

Vatikán: Pouť českých biskupů do Říma Ad limina podle Vošalíka připomíná univerzální hodnoty, na nichž vznikla, z nichž vyrůstala a na nichž stojí naše společnost. „Jsou to hodnoty, které z nás dělají součást velkého společenství a nikoliv izolovaný ostrov uprostřed Evropy,“ uvedl Pavel Vošalík během pozdravu k biskupům a zhruba třem stovkám poutníků.

Český velvyslanec u Svatého stolce současně připomněl postavu Jana Palacha a řeholnice Vojtěchy Hasmandové, perzekuované za komunismu, jejichž vzpomínkové akce během nedělního odpoledne navštíví. Oba jsou podle něj příkladem společných dějin společnosti a církve. „Neexistuje jakási historie církve a od ní oddělená historie národa, je to ta samá věc,“ dodal. Připomenul také nadcházející svatořečení papeže Jana Pavla II. nebo 25. výročí svatořečení Anežky české a pádu komunismu. I tyto události jsou podle něj důkazy společných dějin církve a společnosti.

Vošalík zmínil také zdánlivé rozdělení české společnosti, které vzniká s ohledem na majetkové vyrovnání mezi státem a církvemi: „Restituce rezonují ve sdělovacích prostředcích, zdají se být alfou a omegou vztahu mezi společností a církví. Vězme, že je to pouze pěna dnů. Něco, co se v tuto chvíli zdá být důležité. Nedovolme ale, aby tato pěna nám zabránila vidět to podstatné: To, za co stojí společně bojovat a co stojí za to, aby bylo společně chráněno.“

K restitucím se během dnešního setkání vyjádřil také kardinál Dominik Duka. Podle něj byl papež o problematice dobře informován. „Naše kroky nejen plně podpořil, ale také nás vyzval, abychom pokračovali v onom dialogu se společností, státem i ostatními církvemi,“ uvedl Duka a na vysvětlenou dodal, že církve nyní dávají jednu třetinu rozpočtu na sociální práce a vzdělávací aktivity.

(Foto: Roman Albrecht)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou