Lupa
Obsah Obsah
Portál

R. Huneš: Smrtící injekce pro děti

Datum publikace17. 2. 2014, 16.36
TiskTisk

PhDr. Robert Huneš, ředitel Hospice sv. Jana N. Neumanna v Prachaticích a viceprezident Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče dnes reaguje na zprávy z Belgie, kde byla tamními poslanci schválena eutanázie pro nevyléčitelně nemocné děti. Bez rozdílu věku. Jeho text publikujeme v plném znění.

 SMRTÍCÍ INJEKCE PRO DĚTI?

Belgičtí poslanci schválili eutanazii pro nevyléčitelně nemocné děti bez omezení věku - jako první na světě. Zákon prošel velkou většinou.

Jako ředitel hospice se denně setkávám s umírajícími. Setkal jsem se se stovkami, tisíci umírajících lidí. Mohu vydat svědectví, že při současných možnostech medicíny nikdo(!) nemusí trpět nesnesitelnou bolestí. Veřejně a zodpovědně prohlašuji, že eutanázie je zlo. Společnost ji nepotřebuje. Potřebuje kvalitní paliativní péči o těžce nemocné. V hospicích to jde – nikdo netrpí nesnesitelnou bolestí, za každých okolností je zachována lidská důstojnost a člověk v posledních chvílích není sám! Paliativní péče o nevyléčitelně nemocné nejen účinně pomáhá umírajícím, ale též zušlechťuje a obohacuje pečující. Legalizace eutanázie je rezignací na péči, lásku, oběť a odpovědnost, bere naději a buduje nicotu. Přijetím eutanázie společnost hubí sama sebe.

PhDr. Robert Huneš
ředitel Hospice sv. Jana N. Neumanna, o.p.s.
viceprezident Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče
člen Etické komise ministra zdravotnictví Vlády České republiky

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou