Lupa
Obsah Obsah
Portál

Biskupové se vrátili z cesty Ad limina

Datum publikace18. 2. 2014, 16.25
TiskTisk

Čeští a moravští biskupové ukončili svou návštěvu Vatikánu zvanou Ad limina apostolorum. Během sedmi dnů se dvakrát setkali s papežem Františkem, navštívili mnohé vatikánské kongregace a slavili mše s českými poutníky v hlavních římských bazilikách. V závěru někteří biskupové navštívili pomník Jana Palacha, kde se pomodlili za český národ.

Vatikán: Během návštěvy, která se konala v době mezi 11. a 17. únorem 2014, se čeští a moravští biskupové dvakrát setkali s papežem Františkem – ve středu 12. února při generální audienci a během páteční soukromé audience.

Ve své řeči k tisícům poutníků shromážděných ve středu na Svatopetrském náměstí papež pozdravil i české biskupy a poutníky. Ocenil přitom kardinála Vlka, kterého nazval „dlouholetým bojovníkem a obráncem víry v České republice“. Poté poprosil o modlitbu a udělil požehnání českým věřícím. Po skončení audience František požehnal korunky pro mariánský reliéf Palladium země české a korunu hvězd pro sochu Panny Marie v Olešnici.

Soukromé setkání biskupů s papežem začalo v pátek 14. února 2014 a trvalo zhruba hodinu a půl. Římský biskup českým církevním představitelům předal text svého projevu, v němž ukazuje české církvi některé priority. „Zatímco po dlouhý čas církev ve vaší zemi utlačovaly režimy, založené na ideologiích popírajících lidskou důstojnost a svobodu, dnes se musíte vypořádávat s jinými nástrahami, kupříkladu se sekularismem a relativismem,“ uvedl papež s tím, že je potřebný konstruktivní dialog se všemi lidmi, i s těmi, kdo jsou vzdálení jakémukoliv náboženskému cítění. Vyzval také k podpoře rodin a k přítomnosti církve ve školství a v kulturním životě.

František se též věnoval ekonomickým otázkám české církve. Biskupy plně podpořil v jejich dosavadních krocích v souvislosti s probíhajícím majetkovým narovnáním mezi státem a církvemi. Ve svém psané promluvě zároveň uvedl, že „na poli ekonomiky je nutné vyvinout takový systém, který by každé církevní instituci zaručil základní prostředky a svobodu k pastorační činnosti, přičemž by dbal na to, že materiální prostředky jsou určeny výlučně k duchovnímu poslání církve.“ Dále papež dodal, že „je zapotřebí pozorné bdělosti, aby církevní majetek byl spravován uvážlivě a transparentně, aby byl chráněn a zachován, a to také za pomoci důvěryhodných a kompetentních laiků.“ „Papežův postoj k aktuálním církevním restitucím byl jednoduchý a jasný, co je ukradeno, má se vrátit, to je záležitost spravedlnosti,' uvedl po setkání pro Českou televizi olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Podle olomouckého arcibiskupa očekává papež od českých věřících především otevřenost vůči společnosti a sdílení se o hodnoty a o to cenné, co církev má.

Kromě oficiálních jednání návštěvy Ad limina se biskupové pravidelně setkávali s třemi stovkami českých a moravských poutníků. Každý den společně slavili mši v jedné z hlavních římských bazilik. V první den návštěvy sloužil mši svatou u hrobu apoštola Petra ve Vatikánu kardinál Dominik Duka, v pátek 14. února 2014 se věřící různých slovanských národů zúčastnili mše nad hrobem sv. Cyrila, od jehož smrti uplynulo 1145 let.

V neděli biskupové společně s velvyslancem ČR při Svatém stolci Pavlem Vošalíkem uctili památku Jana Palacha u jeho pomníku v Římě a pomodlili se za český národ.

Cesta Ad limina apostolorum („K prahům apoštolů“) se koná pravidelně ve zhruba pětiletém intervalu. Naposledy se tato návštěva konala v roce 2005 za pontifikátu Benedikta XVI.

(Foto: Roman Albrecht)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou