Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež o rodině. Projev na začátku konzistoře

Datum publikace21. 2. 2014, 12.01
TiskTisk

O těchto slovech papež dlouho přemýšlel. Sdělují, co Svatý otec očekává od práce těchto dnů. Takto komentoval vatikánský tiskový mluvčí Federico Lombardi projev papeže Františka, který pronesl včera (20. února 2014) v úvodu kardinálské konzistoře, jejímž tématem je rodina. Přinášíme text papeže v plném znění.

Drazí bratři,

srdečně vás zdravím a společně s vámi děkuji Pánu, který nám dává tyto dny setkávání a společné práce. Vítáme zejména spolubratry, kteří budou v sobotu uvedeni do kardinálského úřadu a doprovázíme je s modlitbou a bratrskou láskou. Děkuji kardinálu Sodanovi za jeho slova.

V těchto dnech se budeme zvlášť zamýšlet nad rodinou, která je základní buňkou lidské společnosti. Hned na počátku dal Stvořitel muži a ženě požehnání, aby byli plodní a rostli počtem na Zemi. Rodina je proto ve světě jakoby odrazem Boha, jediného v Trojici.

Naše úvahy budou mít stále před očima krásu rodiny a manželství, velikost této tak jednoduché a zároveň tak bohaté lidské skutečnosti, utvářené z radostí a nadějí, těžkostí a bolestí, stejně jako celý život. Budeme se snažit prohloubit teologii rodiny a způsoby její pastorace v současných podmínkách. Čiňme tak s hloubkou a bez sklouznutí ke 'kazuistice', neboť to by nevyhnutelně snížilo úroveň naší práce. Rodinou se dnes opovrhuje, je s ní špatně zacházeno. po nás se žádá, abychom poznali a uznali, jak je krásné, pravdivé a dobré vytvářet rodinu, být rodinou v současnosti. Je to nezbytné pro život světa, pro budoucnost lidstva.

Jsme vyzváni, abychom vyzdvihli zářivý Boží plán s rodinou, a pomáhali manželům jej uskutečňovat a doprovázeli je v tolika těžkostech.

Děkujeme kardinálu Kasperovi za cenný příspěvek, který nám poskytuje ve svém úvodním slově.

Děkuji vám všem, přeji hezký den!

 

(foto Roman Albrecht)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou