Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Devatenáct nových kardinálů, přítomen byl i Benedikt XVI.

Datum publikace22. 2. 2014, 18.28
TiskTisk

V sobotu 22. února 2014 se ve Vatikánu konala veřejná konzistoř, při které bylo uvedeno do úřadu devatenáct nových kardinálů. Slavnosti se účastnil i emeritní papež Benedikt XVI., který se oficiálně ukázal na veřejnosti poprvé od své abdikace v loňském roce.

Vatikán: Na pozvání Svatého otce Františka se dnešní veřejné konzistoře zúčastnil i jeho předchůdce Benedikt XVI. Oba muži se pozdravili při příchodu do baziliky, Benedikt na znamení úcty na chvíli odložil obvyklou bílou pokrývku hlavy. Naopak přítomen nemohl být nově jmenovaný kardinál Loris Francesco Capovilla. Osmadevadesátiletý někdejší sekretář papeže Jana XXIII. se omluvil kvůli chatrnému zdraví.

„Být Ježíšovými učedníky znamená vstoupit do dobrodružství svatosti a lásky, jehož mírou je zřeknutí se vlastní míry, a která může vyžadovat oběť života – jak se to stalo a stále se děje mnoha křesťanům ve světě.“ Těmito slovy se obrátil k přítomným nový kardinál Pietro Parolin, vatikánský Státní sekretář. Připomněl tak symboliku kardinálské červené barvy, která odkazuje na odhodlanost chránit víru „až k prolití krve“.

Papež František ve své promluvě zdůraznil důležitost úzkého vztahu s Ježíšem i za cenu utrpení a nutnosti nést kříž, který se však stává zdrojem naděje. Následně římský biskup vyzdvihl některé priority kardinálského úřadu: „Církev potřebuje vaši odvahu, abyste hlásali evangelium vhod i nevhod a svědčili o pravdě. Církev potřebuje vaši modlitbu za dobré putování Kristova stádce, modlitbu, která – nezapomínejme na to – je prvním úkolem biskupa. Církev potřebuje váš soucit, především v této chvíli, kdy je v mnoha zemích po celém světě tolik utrpení.“ Následně papež také kardinály vyzval, aby byli tvůrci míru.

U oltáře nad hrobem sv. Petra pak předal novým kardinálům biret a prsten a symbolicky jim přidělil kostel v Římě, který vyjadřuje jejich jednotu s Petrovým nástupcem.

Z devatenácti nových kardinálů již šestnáct má méně než 80 let, což umožňuje volit papeže v případném konkláve. Kardinálové pochází z Ameriky, Afriky, Asie i Evropy. Vůbec poprvé se kardinálem stal biskup z Haiti.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou