Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež František ustavil nový Ekonomický sekretariát

Datum publikace25. 2. 2014, 13.33
TiskTisk

Papež František včera (24. února 2014) vydal motu proprio Fidelis dispensator et prudens (Věrný a rozvážný správce), kterým ustavil novou ekonomickou strukturu ve Vatikánu. Změny mají mimo jiné podpořit programy, které slouží chudým a lidem na okraji.

Vatikán: „Tak jako věrný a rozvážný správce má úkol starat se o to, co mu bylo svěřeno, i církev je zodpovědná za péči o své statky, ve světle jejího poslání evangelizovat, a se zvláštní starostlivostí o potřebné.“ Těmito slovy začíná nové motu proprio papeže Františka, kterým ustavil novou ekonomickou strukturu Svatého stolce a Městského státu Vatikán.

Změny proběhly po konzultaci se skupinou 15 kardinálů, která problematiku zkoumala a která doporučila např. zjednodušení a konsolidaci stávajících ekonomických úřadů, zlepšení jejich vzájemné koordinace a supervize, dále zasazení se o přijetí rozvinutých interních kontrolních mechanismů nebo rozšířených procedur ekonomických hlášení.

Nově tak vznikl Ekonomický sekretariát (Segreteria per l´economia), který má pravomoc nad všemi ekonomickými a správními činnostmi Svatého stolce a Městského státu Vatikán. Mimo jiné bude připravovat rozpočet a starat se o lidské, tedy zaměstnanecké zdroje. Ekonomický sekretariát patří mezi římská dikasteria. Do jejího čela jmenoval papež František australského kardinála George Pella.  

Ekonomický sekretariát bude též uskutečňovat pokyny Ekonomické rady. Tato též včera ustavená instituce bude složená z 15 členů, osmi kardinálů nebo biskupů a sedmi expertů-laiků z celého světa, kteří mají být na vysoké profesní úrovni. Rada se bude pravidelně setkávat, aby zhodnotila konkrétní směrnice i praxi a analyzovala zprávy o ekonomicko-administrativní činnosti Svatého stolce.

 Papež František též vytvořil úlohu generálního revizora, který bude provádět audity vatikánských institucí.

„Změny umožní výraznější zapojení expertů na vysoké profesní úrovni do finanční administrativy, plánování a hlášení. Budou zaručovat lepší využívání zdrojů, zlepší podporu pro různé programy, především pro ty, které jsou určené pro práci s chudými a lidmi na okraji,“ uvádí tiskové prohlášení.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou