Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Charitní pracovník: V centru pro demonstranty pomáhají všem

Datum publikace26. 2. 2014, 20.56
TiskTisk

P. Rostislav Strojvus, pracovník Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) s řeckokatolickým biskupem dojednával podrobnosti další pomoci Charity ČR v Kyjevě. Dnes se setkal s lékařkou, která koordinovala zdravotní pomoc na Majdanu. V dalších dnech navštíví partnerské organizace nejen v Kyjevě, ale i v dalších regionech na Ukrajině

Kyjev/Olomouc: „Do zdravotnického centra pro demonstranty z Majdanu  přišla rodina s prosbou, o nějaký materiál pro ošetřování mladých vojáků zraněných při nepokojích. Mohli jim vydat obvazy a injekce a po prověření dokladů to také zdravotníci v centru udělali,“ popsal z Kyjeva P. Strojvus. „Na vlastní oči jsem se přesvědčil, že i při této pomoci je platné naše poslání - primární je pro nás nouze a nikoli původ potřebného člověka,“ dodal. Lékárničky a zdravotní rukavice z ACHO, které byly zaslané na Ukrajinu v minulém týdnu, přišly právě do tohoto centra, které zřídila řeckokatolická církev.

Prostory pod zdejším patriarchálním řeckokatolickým chrámem slouží jako provizorní nouzové ubytování pro lidi z Majdanu. Poskytl je místní patriarcha Sviatoslav. V době vrcholící krize zde svoje útočiště našlo až 600 lidí. O chod centra se tehdy staralo asi 20 dobrovolníků. Vzniklo tam také skladiště, kam Kyjevané z okolí nosí zdravotnické potřeby, oblečeni, léky, potravinové balíčky i hotová čerstvá jídla.

I nyní zůstávají v centru pod chrámem tři dobrovolníci a demonstranti se sem stále vrací. „Jsou to lidé z regionů, kteří podporovali, a dále podporují Majdan,“  popisuje P. Strojvus. „Přicházejí sem promrzlí a vyhladovělí, většinou s lehčími zraněními. Na mnoha lidech, hlavně těch, kteří se starají o chod tohoto centra, je vidět veliké fyzické i psychické vyčerpání.“ Menší počet protestujících na Majdanu, podle P. Strojvuse, setrvá až do voleb.

Během cesty do Kyjeva P. Strojvus žádné větší problémy nezaznamenal. Cestování je však spojeno s mnoha kontrolami. Jen při průjezdu Lvovem absolvoval tři. Není doporučeno cestovat v noci. Teprve v Kyjevě byl poprvé členem kontrolní hlídky také státní policista, jinak šlo vždy o civilní osoby.

V Kyjevě nebyl ještě obnoven úplně běžný provoz, ale dle místních se vše pomalu vrací k normálu.

Charita ČR pokračuje ve finanční sbírce na pomoc Ukrajině. Do sbírky lze přispět dárcovskou SMS ve tvaru DMS UKRAJINA, na číslo 87 777. (Cena jedné DMS je 30 Kč. Z této částky Charita ČR obdrží 28,50 Kč. Službu DMS provozuje Fórum dárců. Technicky zajišťuje ATS Praha.)

Dar je možné odeslat také na sbírkový účet  55660022/0800 u České spořitelny, variabilní symbol 104.

Zároveň jsou také v sídle Arcidiecézní charity Olomouc na Křížkovského ul. 6. k dispozici sběrací listiny. Charita tak nabízí veřejnosti v Olomouci a okolí, aby do sbírky mohla přispět i hotově.

(Zdroj: Marek Navrátil, tiskové odd. ACHO)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou