Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Všetky moje deti již zanedlouho i v našich kinech

Datum publikace27. 2. 2014, 14.36
TiskTisk

Od 13. března 2014 vstupuje do české kinodistribuce časosběrný dokument L Kaboše Všetky moje deti/Všechny moje děti. Pozoruhodný film o pozoruhodném člověku a touze pomoci. Asi takto lze stručně charakterizovat tuto novinku, kterou již na Slovensku vidělo bezmála osm tisíc diváků.

Praha (AKTUALIZOVÁNO 15.30): Tento česko-slovenský dokument s podtitulem Príbeh skutočnej odvahy a lásky mapuje 4 roky života slovenského římskokatolického kněze M. Kuffy.

Známý ochránce lidí v nouzi se v dokumentu vydává ze své fary a unikátního komplexu zařízení pro lidi na okraji společnosti (Žakovce) do dvou romských osad (Velká Lomnica a Huncovce). Aby zde nejen poskytl pomocnou ruku těm nejposlednějším, ale ukázal jim i cestu k samostatnému lepšímu životu. Protože, jak na dnešní novinářské projekci řekl režisér M. Kaboš, 'tam kde končí naděje, začíná peklo'.

M. Kuffa, jeho spolupracovníci a i ti, kterým se snaží pomoci, jsou ve filmu představeni jako lidé s jasným náhledem na podstatu života toužící po štěstí. Snaží se nějakým způsobem vybřednout z beznaděje. Romové se např. ptají: 'Když nemám práci, co mám dělat?' Kuffa je zde naopak představen jako 'osamělý voják v poli', který se řídí jednoduchými zásadami: 'Pokud chceš, aby tě (obyvatelé osad) brali vážně, musíš je i ty brát vážně' nebo: 'V Žakovcích stále budujeme, a to je náš způsob života; oni bez práce nemohou být'. O budování nových obydlí v osadách mj. říká: 'Spolu s novými domy stavíme i nové vztahy.' 'S věcmi se jim snažím dát lásku, tak jak jsou schopni to pochopit.'

Sociální vyloučení, dnešní terminologií řečeno, je složitý problém, přitom ale, jak ukazuje tento film, ve své podstatě úplně jasně jednoduchý ... Divák se nejednou musí ptát: 'Nejsou naše problémy, ve srovnání s tímto předobrazem bídy, malicherné? Není náš svět již až moc komplikovaný?'

Ale to už možná prozrazujeme až příliš. Tak tedy již jen dovětek, že trailer můžete vidět zde: http://vimeo.com/83265913 a více informací naleznete na www.vsetkymojedeti.eu.

Fakta o filmu:

Režie: Ladislav Kaboš

Kamera: Michael Kaboš

Producent: MEDIA FILM  a Michael Kaboš

Koproducenti: Česká televize a RTVS.

 

(Ilustrační foto: vsetkymojedeti.eu).

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou