Lupa
Obsah Obsah
Portál

Popeleční středa 2014 v diecézích

Datum publikace4. 3. 2014, 16.42
TiskTisk

Na zítřek, 5. března 2014, letos připadá Popeleční středa. Přinášíme souhrn základních informací o programu diecézních biskupů v tento den. Další informace jsou potom k nalezení na webech jednotlivých diecézí.

Praha

Mši svatou na Popeleční středu, kterou vstoupí křesťané do čtyřicetidenní postní doby, bude pražský arcibiskup Dominik Duka OP slavit od 18.00 hodin v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Pražský arcibiskup během ní udělí popelec - kříž, který popelem vyznačí věřícím na čelo.

V rámci cyklu Večery u kapucínů se v tento den od 19.00 hodin koná program nazvaný Moje rodinné etudy. S fejetony postřehů z rodinného života vystoupí Magdaléna Strejčková. Klavírními improvizacemi ji doprovodí Jakub Zahradník. Více na www.veceryukapucinu.cz.

Již podevatenácté se v kostele Nejsvětějšího Salvátora uskuteční tradiční Popelec umělců. Od 18.00 hodin proběhne v sakristii kostela koncert s názvem Hlas kontra bas, při němž se setkají dvě neobvyklé osobnosti české hudební scény: zpěvačka Ridina Ahmedová a kontrabasista Petr Tichý. V 19.00 hodin naváže v kostele mše svatá s promluvou Mons. Tomáše Halíka a udílením popelce. Od 20.30 hodin se koná vernisáž intervence Jaromíra Novotného nazvaná Introdukce. Více na http://ctu-uk.cz/.

České Budějovice

Ve středu 5. března 2014 v 8.00 hodin a od 18.00 hodin budou v katedrálním chrámu sv. Mikuláše v Českých Budějovicích slouženy mše svaté s udílením 'popelce'. Mši svatou v 8 hodin bude celebrovat biskup Mons. Jiří Paďour, OFMCap.

Litoměřice

Litoměřický biskup Mons. Jan Baxant bude na Popeleční středu sloužit mši svatou s udílením popelce od 7.30 hodin. V katedrále sv. Štěpána v Litoměřicích.

Hradec Králové

Královéhradecký biskup Jan Vokál bude na Popeleční středu sloužit pontifikální mši svatou v katedrále Svatého Ducha od 18.30 hodin. V hradeckém kostele Nanebevzetí Panny Marie se o hodinu později sejdou studenti na Popelec akademiků. Po bohoslužbě s ním bude diskutovat biskupský vikář pro pastoraci P. Jan Linhart, a to o smyslu postu v dnešní době.

Hradecká diecéze i postní dobu spojila se svým Rokem povolání. Vydala brožuru s meditacemi na každý den, v nichž jednotliví kněží vydávají svědectví o cestě za vlastním povoláním.

Ostrava

Biskup František Václav Lobkowicz bude hlavním celebrantem bohoslužbě na Popeleční středu v katedrále Božského Spasitele v Ostravě.  Mše svatá s udílením popelce proběhne od 18.00 hodin.

Olomouc

V olomoucké katedrále sv. Václava začne na Popeleční středu mše svatá s udělováním popelce v 18.00 hodin. Předsedat jí bude arcibiskup Jan Graubner a spolu s ním bude koncelebrovat světící biskup Josef Hrdlička. V dalších dnech čeká arcibiskupa Graubnera například mše svatá s přijetím katechumenů mezi čekatele křtu, které bude v katedrále předsedat v sobotu 8. března od 10.00 hodin. Nebo účast na setkání kněží a jáhnů moravských diecézí; to se uskuteční ve dnech 17.-19. března na Velehradě.

Biskup Hrdlička bude předsedat bohoslužbě o slavnosti svého patrona sv. Josefa; v olomoucké katedrále 19. března od 18.00 hodin. O slavnosti Zvěstování Páně, která je zároveň Mezinárodním dnem modliteb za nenarozené, pak bude olomoucký biskup slavit bohoslužbu v Napajedlech. Toto město je rodištěm služebnice Boží Aničky Zelíkové, která svůj život nabídla jako oběť za nenarozené. Biskup Hrdlička povede od 17.15 hodin adoraci v místním kostele, v 18.00 hodin následuje mše svatá a po ní průvod na hřbitov a modlitba růžence u hrobu Aničky.

Brno

Bohoslužba v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně na Petrově bude na Popeleční středu  slavena od 7.30 hodin a v 17.30 hodin. Večerní mši bude předsedat  brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Pro chvíle ztišení a rozjímání, které k této době patří, nabízí své prostory Diecézní muzeum v Brně (Petrov 1). Je zde instalována stálá expozice Vita Christi mapující život Ježíše Krista od narození po Vzkříšení.

Plzeň

Mši svatou v katedrále sv. Bartoloměje bude slavit na Popeleční středu v 16.30 Mons. Emil Soukup. V centru města bude sloužena mše v týž den také ve františkánském kostele v 19.00 hodin.

Na téma Boží milosrdenství podle Jana Pavla II. bude přednášet Kateřina Lachmanová. Akce proběhne na Popeleční středu od 20.00 v učebnách Plzeňského biskupství (nám. Republiky 35).

 

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou