Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež k postní době: Vrhněme se do moře Boží něhy

Datum publikace6. 3. 2014, 15.07
TiskTisk

Na Popeleční středu (5. března 2014) slavil papež František odpolední mši svatou v římské bazilice sv. Sabiny. Co má být dle jeho slov poselstvím letošních Velikonoc?

Vatikán: „Tváří v tvář tolika zraněním, které nám ubližují a mohla by nám zatvrdit srdce, jsme povolaní k tomu, abychom se vrhli do moře modlitby, která je mořem bezmezné Boží lásky, a mohli tak zakoušet jeho něhu,“ uvedl papež František během mše svaté v kostele sv. Sabiny. Tu slavil u příležitosti Popeleční středy. Bohoslužbě předcházelo procesí od kostela sv. Anselma.

Ve své promluvě vycházel František z biblických slov: „Roztrhněte svá srdce, nikoliv roucha“. Obrácení, ke kterému postní doba vyzývá, není podle něj pouze záležitostí vnějších projevů, nýbrž musí přetvářet celou lidskou osobu. Ve své promluvě papež poukázal na tři prvky, které byly obsaženy v liturgických textech: Modlitba, půst a almužna.  

Modlitba je podle římského biskupa pro křesťany posilou: „Ve slabosti a křehkosti našeho života se můžeme obrátit k Bohu s důvěrou a vstoupit do společenství s ním.“ Postní období je časem intenzivní modlitby i přímluvy za druhé.

Správný půst pak je ten, který věřícího vyvádí z jeho sebejistoty a vede ho k pomoci druhým. Papež tak varoval před povrchním postem, který ve skutečnosti člověka „sytí“, neboť mu dává jistotu, že je v jeho životě vše v pořádku. „Půst nám pomáhá k tomu, abychom srdce připravili na to podstatné a na sdílení se s druhými o to, co máme. Je znamením, že si uvědomujeme svou zodpovědnost tváří v tvář tolika nespravedlnostem, svévoli, především ve vztahu k chudým a maličkým. Je znamením důvěry, kterou vkládáme do Boha a do jeho prozřetelnosti,“ uvedl také papež.

V době, kdy se vše kupuje a prodává, je podle papeže důležitá almužna, neboť ta projevem štědrosti: „Štědrost by měla být jedním z rysů křesťana, který si je vědom, že všechno dostal od Boha zdarma, tedy bez jakékoliv zásluhy, a učí se zdarma dávat.“

Smyslem postní doby je návrat k Bohu: „Proč se máme vrátit k Bohu? Protože něco není v pořádku v nás, ve společnosti, v církvi, a potřebujeme se změnit, nabrat jiný směr, obrátit se!,“ říká Svatý otec.

Bohoslužba v bazilice sv. Sabiny se konala v rámci tzv. „postních zastavení“. Součástí této tradice datované v Římě od dob papeže Řehoře Velikého (540-604) bývaly postní bohoslužby v různých kostelích Říma. Na dveřích baziliky sv. Sabiny se nachází první vyobrazení kříže s Ježíšovým tělem z 5. století.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou