Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Březnový Dopis mladým: Půst jako příprava na povolání

Datum publikace7. 3. 2014, 12.01
TiskTisk

Hradecký biskup Jan Vokál posílá třetí ze svých dopisů mladým lidem v diecézním Roce povolání.

Hradec Králové: Během diecézního Roku povolání píše hradecký biskup Jan Vokál každý měsíc krátký dopis pro mládé. V tom třetím, březnovém, připomíná souvislost mezi hledáním odpovědi na Boží volání a postem: 


Milí mladí přátelé,

postem se připravujeme na Velikonoce, ale víme, že Ježíš z něj svým čtyřicetidenním pobytem v poušti učinil také přípravu na povolání. Do ústraní se totiž vydal předtím, než zahájil své veřejné působení. Podle Evangelia tam hladověl a ďábel ho pokoušel. Až teprve potom se vrátil v síle Ducha do Galileje a učil v synagógách. (srov. Lk 4)

Od mladých lidí někdy slýchám, že na svoje otázky, jakou cestou se mají v životě vydat, nedostávají jasnou odpověď. Ptají se, kde ji mají hledat. Ježíš na to říká: Následujte mě!

Co tedy udělal On? Nejprve se vydal do ústraní a postil se. V poušti se zřekl nejen chleba, ale i pozemské vlády nad všemi královstvími světa, kterou mu nabízel ďábel. Z pouště se vrátil v síle Ducha, připravený uskutečnit své poslání Mesiáše.

Víme, že bez takového postního odříkání se neobejde žádné křesťanské povolání. V rodinách je to například věrnost, stálost a úcta k životu, v duchovním povolání poslušnost, celibát či panenství. Dnešní svět na tyto závazky zaměřuje velkou pozornost a mimořádně ho provokují. Často totiž nechápe, že nejde v první řadě o zřeknutí se něčeho, ale o zřeknutí se pro něco, o odložení proměnlivých a dočasných lákadel ve prospěch věčného Božího království. Právě k němu nás Bůh povolává – ať už skrze manželství, duchovní povolání či jiný jemu oddaný způsob života.

Ze srdce Vám žehnám, aby Vás tato postní doba
posílila právě na cestě k Vašemu povolání.
Abyste se na ni vydali povzbuzeni,
v síle Ducha.

Váš biskup
+ Jan

V tisknutelném formátu najdete dopis zde

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou