Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Duka se setká s kardinálem Meisnerem

Datum publikace7. 3. 2014, 17.35
TiskTisk

Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP bude 9. března 2014 od 15.30 hodin v Kolíně nad Rýnem koncelebrovat mši svatou při příležitosti 25 let biskupské služby kardinála Joachima Meisnera. Zúčastní se malé oslavy a předá mu dárek inspirovaný Palladiem země české.

Kolín nad Rýnem: Kardinál Joachim Meisner, rodák z polské Vratislavi, který je úzce spojen s českou a slovenskou církví, jelikož v době komunistické totality vysvětil desítky československých kněží, před nedávnem předložil papeži Františkovi rezignaci na úřad arcibiskupa Kolína nad Rýnem z důvodu vysokého věku. Papež tuto rezignaci přijal.

Téměř čtyři desetiletí jsem biskupem, z čehož 25 let v Kolíně. Po celý můj kněžský i biskupský život mi šlo o to, abych ve věrnosti evangeliu a církvi zpřítomňoval Krista. Děkuji Bohu, který mě v této apoštolské službě posiloval, a ze srdce děkuji všem, kdo mě na této cestě mnoha způsoby doprovázeli, v neposlední řadě také modlitbou. Dá-li Bůh, a pokud mi to mé síly dovolí, rád budu v budoucnu lidem pastoračně k dispozici tam, kde mě bude potřeba, ale již uvolněný z biskupské zodpovědnosti,“ řekl ke své rezignaci kardinál Meisner.

Kardinál, který v prosinci oslavil 80. narozeniny, se narodil v roce 1933 v polské Vratislavi. V roce 1945 byla celá jeho rodina ze Slezska vyhnaná. V Německu následně vystudoval filosofii a teologii a byl vysvěcen na kněze. Biskupem se stal roku 1975, a nejprve působil jako světící biskup v Erfurtu. V první polovině 80. let jej papež Jan Pavel II. jmenoval kardinálem a roku 1988 arcibiskupem v Kolíně nad Rýnem.

Během komunistické totality kardinál Meisner světil kněze z někdejšího Československa. „V Římě mi kardinál Tomášek řekl, že existuje skupina kandidátů kněžství, kteří chtějí být diecézními kněžími, ale on, biskup, by je nemohl kvůli režimu vysvětit,“ vzpomněl na toto období před časem Meisner v rozhovoru pro Radio Proglas. „Ve své domácí kapli v Berlíně jsem vysvětil více než padesát kněží. Vedl jsem tajnou knihu svěcení, ta byla u jedné rodiny v Západním Berlíně s přiloženým vzkazem: Kdybych zemřel, předejte to osobně Svatému otci. Ale každému kandidátovi byl vystaven doklad o svěcení. Nikdo z nich se neztratil.“

Kardinál Meisner se též osobně zúčastnil svatořečení Anežky české v Římě v roce 1989. Své zkušenosti popsal ve zmíněném rozhovoru takto: „Viděl jsem tam mnoho těch, kteří byli vysvěceni tajně. Byl jsem šokován. Už nepůjdeme do katakomb – říkali – věříme proroctví našeho národa, že Anežčino svatořečení přinese svobodu. Jak řekl Ježíš: Tak velkou víru jsem nikde nenašel. A oni opravdu věřili. Svatá Anežka může pracovat také v budoucnosti. Je to kapitál pro misie.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou