Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Stavět mosty s Kristem. V Řezně se uskuteční Katolické dny

Datum publikace14. 3. 2014, 16.30
TiskTisk

Desítky tisíc lidí z Německa i z celého světa se setkají ve dnech 28. května – 1. června 2014 v jednom z nejstarších německých měst, Řezně. Ke Katolickým dnům se schází lidé, kteří chtějí zažít svou víru jako něco živého nebo se zabývají se společenskými a politickými výzvami této doby či hledají cesty, jak utvářet svět na základě své víry, uvádí pořadatelé, kteří zvou obzvláště účastníky z ČR.

Řezno: Pětidenní program přednášek, panelových diskuzí s předními osobnostmi, koncertů, bohoslužeb nabídnou letošní Katolické dny. Akce s více než 160letou tradicí má letos název Stavět mosty s Kristem.

„Motto vyjadřuje poslání angažovaných křesťanů v dnešním světě: Ve světě plném napětí a konfliktů stavět mosty,“ komentují letošní téma pořadatelé a dodávají: „Na Katolických dnech se setkávají lidé, kteří chtějí společně diskutovat, oslavovat a modlit se. Lidé, kteří chtějí spolu s ostatními prožívat svoji víru jako něco živoucího a načerpat nové síly do všedního dne. Zároveň jsou Katolické dny místem, na němž se katolíci zabývají aktuálními politickými a společenskými výzvami. Jsou také ´překladištěm´ nových idejí a zdrojem celé řady nových impulsů pro církev a společnost.“

Program s více než tisíci body nabídne např. velké pódiové diskuze o stěžejních otázkách společnosti a církve. Jedním z předních témat bude 25. výročí Sametové revoluce. ZA ČR promluví o sbližování Východu a Západu např. Vladimír Špidla nebo Karel Schwarzenberg.

Účastníci budou moci navštívit devět center s různým tematickým zaměřením: Bible, rodina, mezináboženský dialog, mládež, ženy a muži apod. Čeští zájemci budou moci zavítat na diskuzi s kardinálem Dominikem Dukou nazvanou Od vězně ke kardinálovi nebo s ministrem kultury Danielem Hermanem, který bude hovořit o česko-německých vztazích. Tomáš Halík se bude zamýšlet nad církevní situaci v České republice, povede také diskuzi s německým filozofem Christophem Türckem na téma Učit se od ateismu?

Téměř stovka bohoslužeb má podle organizátorů nabídnout dialog s Bohem. Součástí programu je také Noc světel, která proběhne za účasti bratří z Taizé. Na poutním výjezdu do městečka Neukirchen bei Heiligen Blut bude slavit českoněmeckou mši řezenský biskup Rudolf Voderholzer spolu s plzeňským biskupem Františkem Radkovským.

Ve čtvrti Stadtamhof, která je součástí Světového kulturního dědictví UNESCO, se představí na 300 církevních spolků a organizací. Z ČR zde bude mít stánek Plzeňské a litoměřické biskupství i Česká biskupská konference.

V rámci kulturního programu je pro zájemce připravena duchovní hudba, hudba 20. století, rock, pop, výstavy, prohlídky či literární čtení. Z českých skupin vystoupí např. skupina Traband, plzeňský soubor Touch of Gospel, promítán bude také dále animovaný film Alois Nebel.

Registrovat se je možné odesláním části přiloženého letáku nebo na internetových stránkách http://www.katholikentag.de/vitejte. Cena pro české účastníky je 1100 Kč na celou dobu nebo 360 Kč na jeden den akce. Část programu proběhne v češtině, řada akcí bude také do češtiny nebo angličtiny tlumočena.

 

Zde bude JS kód

Soubory ke stažení

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou