Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Taizé 2014: Jsme na cestě, hledáme otázky a odpovědi

Datum publikace19. 3. 2014, 16.33
TiskTisk

Oslavit Nový rok trochu jinak. Tuto možnost nabízí českým mladým lidem bratři z ekumenické komunity Taizé. Během dnešního (19. března 2014) setkání s novináři přiblížili evropské setkání, které proběhne v české metropoli od 29. prosince 2014 do 2. ledna 2015.

Praha: Evropské setkání mladých, které proběhne v Praze na přelomu roku 2014 a 2015, dnes představili zástupci pořádající komunity Taizé, bratři Wojtek a András. „Rádi bychom mladé lidi pozvali, aby zůstali na závěr roku v Praze, kde proběhne tato zajímavá akce,“ uvedl bratr Wojtek.

Evropské setkání, jehož předpokládaná účast je 20 – 25 tisíc mladých,  je určeno věřícím různých církví i nevěřícím. „Do Prahy nepřijedou turisté, nýbrž lidé, kteří chtějí společně s  obyvateli Prahy něco prožít. Určitě zde budou mladí křesťané, kteří hledají smysl svého života, a kteří objevili nějakou pomoc ve společenství s církví. Evropských setkání se účastní i mladí, kteří hledají svou cestu a možná nejsou spojeni s žádnou církví. Myslím, že setkání je pro všechny, aby spolu mluvili o tom, co je v životě důležité,“ řekl dnes bratr Wojtek.

Hlavní program proběhne každý večer na výstavišti v Letňanech. Dopoledne se budou mladí lidé účastnit samostatných programů v jednotlivých pražských farnostech nebo sborech. Na poledne jsou naplánované modlitby ve stylu Taizé ve velkých pražských kostelech, odpoledne jsou vyčleněny pro workshopy nebo tematické setkání v centru města i na Letňanech.

Účastníci by měli být ubytovaní především v pražských rodinách. Podle bratra Wojtka je zajištění místa pro 20 – 25 tisíc lidí jednou z největších výzev setkání. „Nejde zde o komfort, jde hlavně o vřelé přijetí. Pro jednoho mladého stačí 2 metry čtvereční místa,“ dodává k tomu Wojtek.

V květnu 2014 zavítají zástupci komunity Taizé do Prahy, kde budou pořádat krátká informační setkání na více místech města. Těch se mohou zúčastnit všichni, kdo chtějí se setkáním pomoci. Plánované jsou také návštěvy jednotlivých farností a sborů, zapojit se jich má na 150.

V létě jsou mladí lidé z Prahy zváni na týdenní pobyt do Taizé. Tato iniciativa má především prohloubit duchovní rozměr přípravy. V polovině září do Prahy přijede mezinárodní tým dobrovolníků, aby dále pokračovali v přípravách. Podle bratra Wojtka se v každé farnosti nebo sboru vytvoří malá přípravná skupina.

Akce je součástí tzv. „pouti důvěry na zemi“, do níž patří celoroční setkání ve francouzské vesnici Taizé i společné akce, které se konají po celém světě. „Pouť je tu proto, že jsme na cestě, hledáme otázky a odpovědi. Stále objevujeme, jak moc potřebujeme pouť a důvěru v naší společnosti,“ řekl dnes bratr András.

Evropské setkání mladých je zasazeno do příprav na rok 2015, kdy si komunita Taizé připomene 75. výročí založení, 10. výročí úmrtí svého zakladatele, br. Rogera, a 100. výročí jeho narození. Téma tříleté přípravy na výročí zní „Na cestě k nové solidaritě“. „S mladými lidmi hledáme nové formy solidarity. Setkání v Praze bude také součástí tohoto setkání,“ dodal András.

Akci se věnují stránky www.facebook.com/taizepraha2014 (pro tuzemské účastníky) a www.facebook.com/taizeprague2014 (pro zájemce z ciziny). Během jednoho týdne bude spuštěna i stránka www.taizepraha.cz.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou