Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskup Heinrich Koch píše dopis věřícím ze Střední a Východní Evropy

Datum publikace21. 3. 2014, 16.03
TiskTisk

Drážďanský biskup Heiner Koch, který se stal předsedou Subkomise pro střední a východní Evropu při Německé biskupské konferenci, napsal věřícím z postkomunistických zemí dopis. Pod Subkomisi spadá také organizace Renovabis, která přes dvě desítky let pomáhá české církvi.

Drážďany:  „Máme radost, že člověk, který má takové zkušenosti s církví ve světě a s pastorací je na špičce našeho grémia,“ uvedl ředitel německé organizace Renovabis Stefan Dartmann SJ k volbě drážďanského biskupa Heinera Kocha předsedou Subkomise pro střední a východní Evropu při Německé biskupské konferenci. Devětapadesátiletý Koch převzal úlohu po kardinálu Joachimu Meissnerovi, který před necelým měsícem opustil vedení Kolínské arcidiecéze z důvodu vysokého věku.

Šéf subkomise, pod kterou spadá i organizace Renovabis, napsal ve středu 19. března 2014 dopis věřícím církví ze střední a východní Evropy. Krátce v něm představuje své dosavadní působení. „Jako ordinář biskupství Drážďany-Míšeň znám z velké blízkosti výzvy církve žijící v diaspoře v postkomunistickém prostředí,“ napsal biskup. Současně připomněl, že se s mnoha katolíky z Východní a Střední Evropy se setkal během Světových dnů mládeže v roce 2005, kde působil jako generální sekretář, i v průběhu své služby pro německy mluvící věřící v zahraničí.

„Těším se na to, až budu moci v příštích letech zblízka a intenzivně poznat vaši specifickou situaci. Je pro mě důležité, abych se v osobních setkáních seznámil s vámi, vašimi radostmi a starostmi, ať už ve vašich zemích nebo při akcích v Německu, jako např. na každoročním Kongresu Renovabis,“ uvedl také biskup Heiner Koch.

Organizace Renovabis byla založená v roce 1993, jejím účelem je překonání rozdělení Evropy a umožnění svobodného setkávání lidí obou dříve nepřátelských táborů. Současně organizuje poskytuje finanční pomoc české církvi.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou