Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež František ustavil komisi pro ochranu nezletilých

Datum publikace24. 3. 2014, 14.25
TiskTisk

Papež František ustavil komisi pro ochranu nezletilých, jejíž vznik Vatikán předeslal počátkem prosince 2013. Členy komise se stali čtyři ženy a čtyři muži vysoké úrovně odbornosti v problematice ochrany mladistvých, ke které přistupují z hlediska psycholgie, psychiatrie, práva, společenských věd nebo morální teologie.  

Vatikán: Podle vatikánského tiskového mluvčího, Federica Lombardiho, se bude komise zabývat např. oblastí výchovy, která má předejít zneužívání dětí, trestními postupy v oblasti zločinů páchaných na dětech, civilními i kanonickými povinnosti nebo rozvíjením „dobré praxe“, která se na celospolečenské úrovni osvědčila. Prvním úkolem komise bude vypracování stanov a určení přesných kompetencí a funkcí.

„Papež František dává jasně na vědomí, že církev musí pokládat ochranu nezletilých za jednu ze svých nejvyšších priorit. (…) Církev musí hrát zásadní roli v této oblasti,“ uvedl Lombardi.

Do komise byli jmenováni čtyři muži a čtyři ženy. Po stanovení základních kompetencí bude komise rozšířena o další členy, kteří budou pocházet z různých částí světa. Do osmičlenného týmu byli nyní jmenováni:

·         Dr. Catherine Bonnetová (Francie)

·         prof. Marie Collinsová (Irsko)

·         prof. Sheila Hollinsová (Spojené Království)

·         kardinál Seán Patrick O´Malley (USA)

·         prof. Claudio Papale (Itálie)

·         prof. Hanna Suchocka (Polsko)

·         P. Humberto Miguel Yáñez, SJ (Argentina)

·         P. Hans Zollner (Německo)

Jedna z členů komise, Marie Collinsová, která pracuje v organizacích věnujících se podpoře zneužívaných, se v dětství sama stala obětí sexuálního násilí. „Velmi si ceníme její zvlášť důležité přednášky, kterou pronesla před dvěma lety na symposiu na Gregorianě na téma sexuálního zneužívání a ochrany nezletilých,“ uvedl Lombardi pro Vatikánský rozhlas.

Vatikánský tiskový mluvčí také uvedl, že Svatý otec navazuje na snahu předchozích dvou papežů v otázce ochrany nezletilých. Připomněl také slova papeže Jana Pavla II. z roku 2002, podle kterého „v kněžství ani v řeholním životě není místo pro ty, kdo by zranili mladistvé“, i dopis Benedikta XVI., který uvedl, že „je nutné zjistit pravdu o tom, co se stalo v minulosti, podniknout všechny potřebné kroky, aby se podobné věci již nestávaly, zajistit, aby byly plně respektovány principy spravedlnosti, a především přinést uzdravení obětem a těm, kdo byli zasaženi těmito nehoráznými zločiny“ (2006).  

 

Krátké životopisy členů Papežské komise pro ochranu nezletilých

Marie Collinsová se narodila v Dublinu, je vdaná a má syna. Je zakladatelkou neziskové organizace Marie Collins Foundation, která se věnuje potřebám dětí, mladých lidí i jejich rodinám, kteří se setkali se sexuálním zneužíváním skrze internet a mobilní technologie. Aktivně se zasazuje za ochranu dětí, spravedlivé potrestání viníků zločinů a lepší pochopení následků zneužívání dětí. Pomáhala Dublinské arcidiecézi i celé irské katolické církvi se stanovením zásad pro ochranu dětí.

Prof. Sheila Hollinsová se narodila v Anglii, je vdaná a má dvě děti. Je členkou Sněmovny lordů, vede vědeckou radu Britské lékařské asociace. Emeritní profesorka psychiatrie na Univerzitě sv. Jiřího v Londýně a čestná profesorka teologie a náboženství na Durhamské univerzitě se věnuje duševnímu zdraví. Ve svých výzkumech se zvlášť zabývala úmrtím, paliativní péčí a sexuálním zneužíváním. V minulosti také vedla Euro Steering Group Světové zdravotnické organizace (WHO - 2008), byla předsedkyní Královského kolegia psychiatrů (2005-2008) a prezidentkou Britské lékařské asociace.

Kardinál Seán Patrick O´Malley se narodil v Ohiu (USA) a je členem řádu kapucínů. Působí jako arcibiskup Bostonu, je jedním z osmi členů Rady kardinálů, členem Kongregace pro klérus, Kongregace pro zasvěcený život a předsednictva Papežské rady pro rodinu. Je dobře známý pro své úsilí za ochranu dětí, v roce 2010 byl jedním z vizitátorů diecézí a seminářů v Irsku.

Prof. Claudio Papale se narodil v Římě a je ženatý. Profesor kanonického práva na univerzitě Urbaniana působí také na Kongregaci pro nauku víry a na soudu v Puglii.

Prof. Hana Suchocka se narodila v Polsku. Působí jako profesorka ústavního práva na Poznaňské univerzitě, je autorkou četných prací týkajících se lidských práv. V letech 1992-1993 byla premiérkou Polska, později ministryní spravedlnosti (1997-2000) a velvyslankyní Polska při Svatém stolci (2001-2013). Mezi mnohými oceněními obdržela mírovou cenu nadace Max Schmidheimy Stiftung a zlatou medaili nadace Jean Monnet za svou činnost v oblasti lidských práv.

P. Humberto Miguel Yáñez pochází z Argentiny a je členem řádu jezuitů. V současnosti vede katedru morální teologie na univerzitě Gregoriana, je též profesorem morální teologie na univerzitě Urbaniana. V Argentině byl mimo jiné ředitelem instituce Centro de Investigacion y Accion Social. Během symposia o sexuálním zneužívání mladistvých, které se konalo v roce 2012 na univerzitě Gregoriana, byl členem Teologické skupiny. Studoval společně s Jorgem Bergogliem.

P. Hans Zollner je německý jezuita. Vzděláním psycholog a psychiatr působí jako prorektor univerzity Gregoriana, ředitel tamějšího Institutu psychologie a předseda řídícího výboru Centra pro ochranu dětí tamtéž. Byl předsedou organizačního výboru symposia „K uzdravení a obnově“, které se roku 2012 věnovalo sexuálnímu zneužívání. Je též členem vědecké pracovní skupiny Kulatý stůl o zneužívání dětí federální německé vlády.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou