Lupa
Obsah Obsah
Portál

V pátek proběhne po celém světě akce 24 hodin pro Pána

Datum publikace25. 3. 2014, 12.50
TiskTisk

24 hodin pro Pána je název nové iniciativy, která vznikla na podnět papeže Františka. Po celém světě budou od pátku 28. března 17 hodin otevřeny některé kostely, jež nabídnou možnost zpovědi, modlitby nebo rozhovoru s knězem. Podle papeže tak má vzniknout nová tradice, která proběhne každoročně před 4. nedělí v postním období.

(AKTUALIZOVÁNO 25. března 2014, 20.45) „Církev podle papeže Františka musí být především domem milosrdenství, kde může každý zakusit Boží lásku a radost z odpuštění,“ píše na svém webu Papežská rada pro novou evangelizaci, která byla pověřena organizací celosvětové akce 24 hodin pro Pána. V každé diecézi má být od pátku 28. března 17 hodin nejméně jeden kostel, který nabídne možnost přistoupit ke svátosti smíření (zpovědi), nejlépe s vystavenou eucharistií.

Ve Vatikánu akce začne ve Svatopetrské bazilice, kde povede kající bohoslužbu papež. Ten také bude následně v chrámu zpovídat. Do pozdní noci a následující den zůstanou otevřeny některé římské kostely.

Podle Papežské rady pro novou evangelizaci chce papež vytvořit každoroční tradici, která bude probíhat před 4. nedělí postního období.

 

Do akce 24 hodin pro Pána se podle možností zapojí také kostely v České republice:

Pražská arcidiecéze

Od pátku 28. března 17 hodin do soboty 29. března 17 hodin bude otevřený kostel Panny Marie Sněžné (Jungmannovo náměstí 18, Praha 1 – vedle Václavského náměstí). Zde bude nabídnutá možnost zpovědi nebo tiché modlitby před vystavenou eucharistií.

Plzeňská diecéze

Akce začne kající bohoslužbou v pátek 28. března v 18 hodin v katedrále sv. Bartoloměje. Po celou dobu budou mít účastníci možnost pohovořit s knězem, požádat o přímluvnou modlitbu, modlitbu s požehnáním nebo zapálit svíčku na osobní úmysl. Vystavena bude také eucharistie. Konec je naplánovaný na 17. hodinu v sobotu 29. března, kdy proběhnou nešpory. „Věřím, že právě bdění před Pánem na modlitbě bude časem milosti a zároveň prostorem pro setkání s Bohem. S Bohem, který je milosrdný, odpouští,  miluje člověka,“ uvedl k akci plzeňský biskup František Radkovský.

Akce 24 hodin pro Pána se bude konat také např. ve farním kostele v Ostrově (okres Karlovy Vary).

Litoměřická diecéze

Program bude probíhat v Ústí nad Labem (arciděkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie), Liberci (arciděkanský kostel sv. Antonína Velikého) a částečně v Litoměřicích (děkanský kostel Všech svatých). Podrobné informace a program je možné nalézt na stránce http://dltm.cz/den-pro-pana-v-litomericke-diecezi.

Královéhradecká diecéze

Akce 24 hodin pro Pána proběhne v hradecké katedrále Svatého Ducha. Ta zůstane v pátek 28. března otevřená po večerní Mši svaté od 18.30 hodin až do desíti hodin večer. Vystavena bude Nejsvětější svátost a přítomni budou čtyři zpovědníci k předvelikonoční svátosti smíření. V sobotu 29. března se katedrála otevře už v šest hodin ráno, eucharistie v ní bude vystavená až do večerní Mše svaté v 18.30 hodin. Po celý den se bude opět zpovídat.

Českobudějovická diecéze

V pátek 28. března v 17.00 hod. bude v katedrále sv. Mikuláše sloužena mše svatá. Po ní bude do 22.00 hodin následovat eucharistická adorace s nabídkou zpovědi. Akce bude pokračovat v sobotu 29. března mší svatou v 8 hodin, po ní bude opět možné přistoupit ke zpovědi nebo využít chvíle modlitby před vystavenou eucharistií až do 17 hodin.

Olomoucká arcidiecéze

V olomoucké arcidiecézi k iniciativě připojí zejména klášterní kostely. V Olomouci to je například kapucínský kostel Zvěstování Páně, který bude k adoraci eucharistie a přistoupení ke zpovědi otevřen od páteční večerní mše, která začíná v 17.00 hodin, do 21. hodiny, a v sobotu pak od 14.00 hodin až od večerní mše svaté začínající v 17.00 hodin.

Výzvu papeže Františka však v olomoucké arcidiecézi vyslyšely i některé farnosti. Ve Zlíně u sv. Filipa a Jakuba se například otevře kostel na celých 24 hodin, během nichž se bude postupně konat křížová cesta, mše svatá a pak výstav Nejsvětější svátosti přerušený jen ranní mší a ukončený společnou modlitbou nešpor, adorací a večerní bohoslužbou. Svátost smíření bude zájemcům nabídnuta v pátek od 17 do 22 hodin a v sobotu od 6 do 18 hodin.

Brněnská diecéze

V kostele sv. Maří Magdalény (Masarykova ulice, Brno) bude možnost zpovědi v pátek 28. března 2014 od 9.00 do 20.00. Současně bude vystavená eucharistie. Od 20.00 do 22.00 pak proběhne v nedaleké katedrále sv. Petra a Pavla tzv. Nikodémova noc (www.nikodemovanoc.cz), tedy chvíle ztišení, modlitby a další možnosti přijmout svátost smíření (zpověď). V katedrále bude zpovídat také biskup Vojtěch Cikrle.

Ostravsko-opavská diecéze

Diecéze se k iniciativě 24 hodin pro Pána připojí zpovídáním v salesiánském kostele sv. Josefa (Don Bosko – Vítkovická ul., Ostrava), který bude k dispozici v pátek 28. března již v době od 9.00 do 12.00 hod. a od 14.00 hod. až do půlnoci. Kněží budou v kostele zpovídat také v sobotu 29. března dopoledne od 7.00 do 12.00 hodin.

Podle možností se zapojí také některé farnosti. Např. ve Spálově se v pátek 28. března od 17. hodin uskuteční kající bohoslužba, po které bude nabídnuta možnost tiché modlitby a zpovědi do 20.00 hodin, následující den pak od 7.00 do 10.00 hod.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou