Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Jaké bude Světové setkání rodin v roce 2015?

Datum publikace26. 3. 2014, 13.04
TiskTisk

Zástupci episkopátu a rodin představili 25. března 2014 Světové setkání rodin, které proběhne ve dnech 22. – 27. září 2015 v americké Filadelfii.

Vatikán: „Událost je zasazená do zvlášť důležitého momentu pro život církve. Papež František chtěl postavit do centra pozornosti celé církve téma rodiny,“ uvedl předseda Papežské rady pro rodinu, Mons. Vicenzo Paglia, který připomněl dosavadní i plánované církevní události, které se věnují rodině: Zmínil mimo jiné únorovou konzistoř kardinálů, podzimní biskupskou synodu nebo čtveřici akcí s rodinnou tématikou, které proběhly v uplynulých měsících.

Světové setkání rodin, které se uskuteční v největším městě amerického státu Pensylvánie ve dnech 22. – 27. září 2015, má poukázat na krásu rodiny a doprovodit manžele v jejich těžkostech. Paglia v této souvislosti zopakoval slova papeže Františka, podle kterého „se po nás žádá, abychom zdůraznili krásný Boží plán s rodinou a pomáhali manželům, aby jej prožívali s radostí, doprovázeli je v mnoha těžkostech, a to skrze rozumnou, odvážnou a láskyplnou pastoraci“.

Podle filadelfského arcibiskupa Josepha Chaputa má setkání pomoci účastníkům, aby posílili svůj rodinný život, především praktickým způsobem: „Jsme vděční, že můžeme potvrdit důležitost, krásu a radost křesťanského rodinného života. Pro tento účel jsme shromáždili nejlepší odborníky, které je možné nalézt, abychom mohli nalézt odpovědi na pastorační, společenské, ekonomické i kulturní výzvy, se kterými se rodiny v současnosti potýkají.“ Akci též budou předcházet přípravné katecheze.

Setkání bude mít i ekumenický a mezináboženský rozměr, do příprav jsou zapojeni představitelé nekatolických církví i jiných náboženství. V roce 2015 pak budou vítáni nejen zástupci všech křesťanských církví, ale také „lidé dobré vůle“. „Kdo má otevřené srdce, bude vítán, a v příštích měsících budu úzce spolupracovat se svými bratry v biskupské službě, abychom povzbudili rodiny z celého světa, aby v roce 2015 přijeli do Filadelfie“ uvedl Chaput.

Podle arcibiskupa je rodina záruka pro rozvoj společnosti: „Čím více povzbuzujeme a podporujeme dobré fungování rodin, tím více se společnost stává živou.“

V souvislosti s Filadelfií Chaput zmínil také svého předchůdce v biskupské službě, českého rodáka Jana Nepomuka Neumanna: „Vytvořil farní školy, které se staly modelem pro celý národ, a které pomohly s výchovou dětí chudých přistěhovaleckých rodin. Díky němu máme v našem městě velké dědictví týkající se katolické výchovy, mnoho desetiletí služby přistěhovalcům, menšinám, nemohoucím lidem, starým, chudým“.

Podobně plánované setkání rodin má také pomoci chudým: Pořadatelé pro ně již nyní shání prostředky, které během setkání symbolicky dají papeži Františkovi, aby je rozdělil potřebným. Současně bude zajištěno, aby se této akce mohli zúčastnit.

Pořadatelé také představili logo akce, které znázorňuje filadelfský „zvon svobody“, ve kterém je pět postav, jež znázorňují různé role členů rodiny: manželé, děti, prarodiče, sourozenci apod. Kříž poukazuje na přítomnost Krista v rodině.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou