Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Salesiáni mají nového hlavního představeného

Datum publikace26. 3. 2014, 10.33
TiskTisk

Kongregace Salesiánů Dona Boska má nového hlavního představeného. Na 27. generální kapitule salesiánů v Římě byl velkou většinou delegátů 25. 3. 2014 zvolen Španěl don Ángel Fernández Artime SDB, dosavadní provinciál jihoargentinské salesiánské provincie. Je desátým nástupcem Dona Boska.

Řím: Už v prvním kole získal po sečtení absolutní většinu hlasů. Don Ángel Fernández Artime je nástupcem Mexičana dona Pascuala Cháveze, jenž byl zvolen před dvanácti lety. „Nejsi nástupcem jen jednoho z hlavních představených, tedy Egidia Viganò nebo Juana Vecchiho, ani Pascuala Cháveze, ale nástupcem Dona Boska,“ vzkázal mu při svém gratulačním projevu dosavadní hlavní představený Pascual Chávez.

Na otázku, jestli úřad přijímá, odpověděl Ángel Artime jasným „ano“. Poprosil při tom o přímluvu spolubratrů.

Ángel Fernández Artime se narodil roku 1960 v Gozón-Luanku ve španělské Asturii. První sliby složil 3. září 1978, věčné sliby 17. července 1984. 4. července 1987 přijal kněžské svěcení. Akademické vzdělání ukončil licenciátem z filozofie a pedagogiky a magisterskou zkoušku složil z oboru pastorální teologie.

Ve španělské salesiánské provincii León (Kastilie) byl odpovědný za pastoraci mládeže, pracoval jako ředitel střední školy v Ourense, působil jako člen provinciální rady a jako zástupce provinciála. Od roku 2000 do roku 2006 byl provinciálem v Leónu.

Nový hlavní představený salesiánů má také světové zkušenosti. Byl členem výboru pro přípravu 26. generální kapituly salesiánů v roce 2008, roku 2009 byl jmenován představeným jihoargentinské provincie. Tuto úlohu zastával dodnes – podílel se mimo jiné na slučování několika jihoargentinských provincií do jednoho regionu. Je znám tím, že se vždy opíral o velkou pomoc laiků.

Při výkonu funkce jihoargentinského provinciála se často setkával také se současným papežem Františkem, který jako kardinál Jorge Mario Bergoglio působil jako arcibiskup v Buenos Aires. Třebaže byl 23. prosince 2013 jmenován provinciálem nové jihošpanělské salesiánské provincie, do tohoto úřadu už nenastoupí, protože se stal hlavním představeným Salesiánů Dona Boska.

(Zdroj: Tiskové středisko SDB, Praha)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou