Prohlášení ČBK, ERC a FŽO k ukončení práce expert. skupiny

Předsedové České biskupské konference (ČBK) kardinál Dominik Duka, předseda Ekumenické rady církví (ERC) Daniel Fajfr a předseda Federace židovských obcí (FŽO) Petr Papoušek vydávají společné prohlášení k ukončení činnosti  expertní skupiny zástupců ČSSD, hnutí ANO, církví a náboženských společností. Text reagující na aktuální situaci zveřejňujeme v plném znění.
Publikováno: 28. 3. 2014 15:41

Společné prohlášení předsedů České biskupské konference, Ekumenické rady církví v ČR a Federace židovských obcí v ČR k ukončení práce expertní skupiny zástupců ČSSD, hnutí ANO a církví a náboženských společností

Předsedové České biskupské konference, Ekumenické rady církví v ČR a Federace židovských obcí v ČR děkují všem členům expertní komise za práci, kterou během jejího fungování vykonali. Plně akceptují výzvu církevní části komise směrem k vládě ČR, aby ve věci kooperativní spolupráce bylo dalším krokem společné jednání na úrovni představitelů moci výkonné. Tímto současně považují jednání o zákoně č. 428/2012 Sb. za uzavřené.

Předsedové České biskupské konference, Ekumenické rady církví a Federace židovských obcí jsou přesvědčeni, že nyní je třeba jednat o budoucnosti, ve které jsou církve a náboženské společnosti připraveny pomáhat ve všech oblastech života společnosti i jednotlivce.

V Praze dne 28. března 2014

Za Českou biskupskou konferenci
předseda: kardinál Dominik Duka

Za Ekumenickou radu církví v ČR
předseda: Daniel Fajfr

Za Federaci židovských obcí v ČR
předseda: Petr Papoušek

8 milionů od českých křesťanů zvyšuje soběstačnost potřebných na Blízkém východě

Oblast Blízkého východu se dlouhodobě potýká s ozbrojenými konflikty, humanitární a uprchlickou krizí. Díky finanční podpoře od českých věřících pomáhá Charita Česká republika lidem v Iráku a Libanonu zajistit zdroj obživy a uživit sebe i svoje rodiny. Desítky žen rozjely vlastní podnikání, desítky farmářů získaly znalosti a vybavení, a dokáží tak hospodařit i s rostoucím nedostatkem vody. Desítky mladých lidí mohou díky příspěvkům na školné a dopravu pokračovat ve studiu. V Libanonu prostředky pomohou s obnovou infrastruktury. Letošní kostelní sbírka na pomoc pronásledovaným křesťanům a dalším potřebným v zahraničí proběhne už tuto neděli 22. května.
18.05.2022

Sbírka na pomoc pronásledovaným křesťanům a dalším potřebným v zahraničí již tuto neděli

Již na tuto neděli (22. května) připadá Den modliteb za pronásledované křesťany a i letos proběhne kostelní sbírka na pomoc pronásledovaným křesťanům a dalším potřebným v zahraničí. Její výtěžek pomůže opět těm, kteří to nejvíce potřebují, v oblasti Blízkého východu.

Červená středa se bude letos konat 23. listopadu

Více než 60 % lidí žije v zemích, kde není dodržováno jedno ze základních lidských práv - svoboda vyznání. Téměř 300 milionů věřících zažívá podle papežské nadace Církev v nouzi každodenní pronásledování. U příležitosti Dne modliteb za pronásledované křesťany, který se koná vždy na 6. neděli velikonoční, která letos připadá na 22. května, zveřejňujeme i datum příští Červené středy, která se letos uskuteční ve středu 23. listopadu.

Noc kostelů 2022 na YouTube

Krátký videospot na YouTube je pozvánkou na Noc kostelů, která se bude konat v pátek 10. června 2022.
17.05.2022

Počet katolických svateb roste po COVIDu rychleji než počet svateb civilních

Počet katolických církevních svateb vloni vystoupal na 4.285, což je oproti roku 2020 nárůst o víc než 7 %. Celkový počet svateb roste pomaleji, podíl katolických svateb na počtu všech svateb se proto zvýšil, a to z necelých 8 % na víc než 9 %. Dlouhodobě sledujeme ve společnosti narůstající zájem o svatby, COVID tento trend zastavil. Církevní svatby se k vyšším číslům po COVIDu vrací rychleji než civilní, stejně rychle v Moravské i České provincii. Celkově stále platí, že na Moravě se koná více církevních svateb než v Čechách, asi 2/3 ze všech.