Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Hradecké biskupství má nového moderátora kurie

Datum publikace2. 4. 2014, 15.20
TiskTisk

Biskup Jan Vokál v úterý 1. dubna 2014 jmenoval nového moderátora diecézní kurie, P. Zdeňka Nováka. Bude dohlížet na každodenní chod biskupských úřadů.

Hradec Králové: P. Zdeněk Novák, dosavadní farář z Pražského Předměstí v Hradci Králové, vede od prvního dubna úředníky na hradeckém biskupství. Biskup Jan Vokál ho jmenoval moderátorem kurie, tedy tím, kdo podle církevního práva dohlíží na praktický každodenní chod ekonomického, majetkového či právního odboru.

Biskupovi a generálním vikářům to umožní více se soustředit na dění v diecézi, tedy v jednotlivých farnostech.

P. Zdeněk Novák je vystudovaným inženýrem ekonomie. Narodil se v roce 1968 v Opočně, na kněze byl vysvěcen v srpnu 1997 v Hradci Králové. Kněžské působení začínal jako kaplan v Třebechovicích pod Orebem, od roku 2005 byl proboštem v Poděbradech, odkud spravoval také poutní místo Libice nad Cidlinou, rodiště svatého Vojtěcha.

Od roku 2007 vede farnost na Pražském Předměstí v Hradci Králové, kterou prozatím neopouští. Je také čestný kanovníkem Katedrální kapituly při chrámu Svatého Ducha v Hradci Králové a působí jako obhájce manželského svazku při Diecézním soudu.

Od letošního roku stojí v čele dozorčí rady společnosti Diecézní lesy Hradec Králové, která sdružuje lesní pozemky v diecézi.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou