Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

O čem píše KT č. 14/2014

Datum publikace3. 4. 2014, 17.31
TiskTisk

Ve vyjednávání o změně zákona o majetkovém narovnání již nemá smysl pokračovat, shodli se minulý týden zástupci církví a náboženských společností. Více o snaze přetvořit sjednanou smlouvu naleznete ve zpravodajství z domova i v komentáři. Zatímco někteří politici vymýšlejí, jak co nejefektivněji snížit finanční náhradu za církevní majetek, státní úřady v tichosti drasticky snížily dotace pro prachatický hospic.

Centrem hlavního města prošel Pochod pro život. KT nabízí malou fotoreportáž.

Zahraniční zpravodajství reflektuje slovenské prezidentské volby. O minulém víkendu si totiž Slováci zvolili nového prezidenta. Prvně v čele státu stane nezávislý kandidát, podnikatel a filantrop Andrej Kiska.

Štěpán Trochta – právě tento kardinál a litoměřický biskup se stal osobností publicistické části KT. V dubnu totiž uplyne čtyřicet let od jeho smrti. Redaktor Martin Zikmund se vypravil do jeho rodiště.

Kulturní rubrika nemohla přehlédnout filmový hit, který však při bližším pohledu zas až takovým hitem není. Velkofilm Noe je snůškou nesmyslů a může směle aspirovat na nejhorší snímek roku. Není bez zajímavosti, že ve třech arabských zemích už jej zakázali.

Tematická dvoustrana je věnována celibátu. Hodně se o něm mluví. Co o něm však víme, kde a kdy se vzal a jak rozumíme této životní cestě kněží a zasvěcených osob?

Příloha Perspektivy přináší dvě zásadní témata. Na titulní straně naleznou čtenáři rozsáhlý text Ctirada V. Pospíšila o tom, jak katolická teologie reagovala na výzvy moderních přírodních věd. V rozhovoru nahlíží znalec ruských poměrů Jefim Fištejn Putinovu propagandu, zabrání Krymu a hodnoty na kyjevském Majdanu.

Noviny uzavírá rozhovor s Róbertem Letzem, profesorem a pedagogem, který nepřestává věřit, že historie může být učitelkou života.

Více v aktuálním vydání KT ve vaší schránce nebo na www.katyd.cz.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou