Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Pěší poutě zahájí v sobotu 5. 4. setkání mladých v Opavě

Datum publikace4. 4. 2014, 14.52
TiskTisk

Již 29. světový den mládeže, který připadá na Květnou neděli, prožijí mladí ostravsko-opavské diecéze s týdenním předstihem v sobotu 5. dubna 2014 v Opavě. Setkání má letos formu putování. Mladí se na místo setkání vypraví časně ráno z různých míst diecéze vlaky a autobusy, poslední úsek cesty absolvují pěší poutí. V Opavě čeká poutníky katecheze ve třech různých kostelech, varhanní koncert s výkladem a společná mše svatá s biskupem Františkem Václavem Lobkowiczem.

Opava: Pěší poutě z jedenácti děkanátů povedou do Opavy kaplani pro mládež. Každý děkanát vychází z jiného místa. Například mládež děkanátu Frýdek se přes Český Těšín (odjezd 7.16 hod.) vlaky dopraví nejdříve do Hlučína, odkud se vydá pěšky do Opavy. Cestou se pomodlí pobožnost křížové cesty. Mladí z Novojičínska přijedou vlakem do Opavy-Komárova, odkud se v 10.30 vydají na desetikilometrovou pěší pouť do Opavy.

Odpolední program je rozdělený podle věkových kategorií do tří největších opavských kostelů. V minoritském kostele Svatého Ducha bude pro mládež ve věku od 12 do 15 let mít připravenou katechezi P. Klement Rečlo. Filiální kostel sv. Vojtěcha na Dolním náměstí bude otevřen pro mládež ve věku od 16 do 19 let. Katechezi si připraví P. Daniel Vícha. Konkatedrála Nanebevzetí Panny Marie bude k dispozici pro účastníky setkání starších 20 let.

Součástí programu v opavských kostelech bude také varhanní koncert. „Opava je město hudby. Mládež si poslechne varhanní skladby s výkladem o autorech a jednotlivých dílech,“ uvedl k programu opavský děkan P. Pavel Cieslar. Setkání završí mše svatá v opavské konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie, do které se mladí po skončení odpoledního programu přesunou z kostelů sv. Vojtěcha a Svatého Ducha. Začátek bohoslužby je v 16.00 hodin a hlavním celebrantem bude biskup František Václav Lobkowicz.

Letošní jednodenní setkání v Opavě bude také pozvánkou na III. diecézní setkání mládeže, které se uskuteční ve dnech 29. 7. až 3. 8. v Odrách.

Plakátek na setkání ke stažení zde.

Tématu předvelikonočních setkání mládeže v diecézích bude na www.cirkev.cz věnován speciální článek.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou